Ez a botrány éppen jókor jött

Vegytiszta sport - Eltiltotta az orosz atlétákat a nemzetközi versenyektől a sportági szövetség. A doppingvádak beigazolódtak, a szigor akár kedvezően is hathat az élsportban részt vevő versenyzők fogyasztási szokásaira.

Ország-világMarkos Mária2015. 11. 20. péntek2015. 11. 20.

Kép: Sportsmen train at a local stadium in the southern city of Stavropol, Russia, November 10, 2015. The Russian Sports Ministry said on Tuesday it was open for closer cooperation with the World Anti-Doping Agency (WADA) in order to eliminate any irregularities committed by the Russian anti-doping watchdog and its accredited laboratory. On Monday an anti-doping commission report alleged widespread corruption in Russia, triggering one of the biggest doping scandals in sporting history. REUTERS/Eduard Korniyenko - RTS6AHH, Fotó: © Eduard Korniyenko / Reuters

Sportsmen train at a local stadium in the southern city of Stavropol
Sportsmen train at a local stadium in the southern city of Stavropol, Russia, November 10, 2015. The Russian Sports Ministry said on Tuesday it was open for closer cooperation with the World Anti-Doping Agency (WADA) in order to eliminate any irregularities committed by the Russian anti-doping watchdog and its accredited laboratory. On Monday an anti-doping commission report alleged widespread corruption in Russia, triggering one of the biggest doping scandals in sporting history. REUTERS/Eduard Korniyenko - RTS6AHH
Fotó: © Eduard Korniyenko / Reuters

Kelet-Európában a rendszerváltást megelőző években világszerte közismert ténynek számított, hogy a doppinggal elért sporteredmények a pártprogram részét képezték. Az illetékes tudományterületek képviselőitől elvárták az egyre hatékonyabb szerek továbbfejlesztését. E tudás persze sosem veszett feledésbe, az újabb vizsgálódásokig mégis egészen a szocsi téli olimpiáig kellett várni, a Nemzetközi Doppingszövetség 2014-től figyeli kitartóbban az orosz sportolókat. Tavaly az addigi tapasztalatok alapján példátlan módon soron kívül módosították a tiltott szerek listáját, miután az orosz sífutók argont, xenont és kobaltot alkalmaztak, hogy növeljék fizikai teljesítőképességüket. 

A botrányt mégsem a WADA, hanem a német ARD televízió robbantotta ki, s csak ezt követően állította fel a szervezet a maga háromtagú, orosz atlétákra szakosodott vizsgálóbizottságát. 

A nyomozás eredménye olyannyira meggyőzőre sikerült, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) meghatározatlan időre felfüggesztette az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát. A WADA vizsgálata arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik. Az IAAF súlyos döntést hozott, annak kockázatát vállalva, hogy egy sportnagyhatalom kényszerű kihagyásával akár torzíthatja az atlétika erőviszonyait is. 

Ami az orosz sportolókat illeti, a döntés értelmében az atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken, így akár a 2016-os riói olimpián sem, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés be nem bizonyítja, hogy megtette a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. 

A vizsgálóbizottság vezetője, Dick Pound nem véletlenül fejezte be azzal sajtótájékoztatóját, hogy Oroszországban nem az atlétika az egyetlen sportág, amely doppingproblémával küzd, és a világon nem egyedül Oroszországot érinti a teljesítményfokozók rendszerszintű használata. Borítékolható, hogy a későbbiekben más országok laboratóriumi polcain is kutakodni fognak a WADA szakemberei, és nemcsak az atléták kémcsöveit méricskélik odafigyelőbben.  

A botrány egyébként jókor jött: egy évvel a riói olimpia előtt az eltiltásnak akár még fegyelmező ereje is lehet.

Ezek is érdekelhetnek