Fehér titok

Nyomtassa ki saját könyvlapját! A felhívás ma egyszerűnek tűnhet, ám azzal, hogy készítsen hozzá saját papírt, öntsön ólombetűket, s keverje meg a festéket, már jóval kalandosabban hangzik.

Ország-világK. G.2015. 11. 13. péntek2015. 11. 13.

Kép: Vizsoly, 2015. július 19. Daruka Mihály, a műhely igazgatója festékezi a nyomódúcot a XVI. századi kiadás alapján rekonstruált, az eredeti helyszínen, korhű eszközökkel és papírra kinyomtatott Vizsolyi Biblia egyik oldalának nyomtatása közben a Vizsolyi Biblianyomtató Műhelyben 2015. július 17-én. Jeles egyháztörténeti eseményre emlékeznek július 19-én Vizsolyban, amely egyúttal a magyarság számára is meghatározó: 425 évvel ezelőtt, 1590. július 20-án fejezték be a magyar nyelvre fordított biblia nyomtatását. MTI Fotó: Vajda János, Fotó: Vajda János

Daruka Mihály;
Vizsoly, 2015. július 19. Daruka Mihály, a műhely igazgatója festékezi a nyomódúcot a XVI. századi kiadás alapján rekonstruált, az eredeti helyszínen, korhű eszközökkel és papírra kinyomtatott Vizsolyi Biblia egyik oldalának nyomtatása közben a Vizsolyi Biblianyomtató Műhelyben 2015. július 17-én. Jeles egyháztörténeti eseményre emlékeznek július 19-én Vizsolyban, amely egyúttal a magyarság számára is meghatározó: 425 évvel ezelőtt, 1590. július 20-án fejezték be a magyar nyelvre fordított biblia nyomtatását. MTI Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János

Miskolcon, a Diósgyőri vár Tudás szobájában november végéig minden hétvégén, pénteken és szombaton erre a kalandra, az interaktív nyomdászkodásra várja az érdeklődőket a foglalkozásokat vezető Daruka Mihály, akinek nevéhez a Vizsolyi Biblia bravúros, korhű nyomtatása is fűződik.

Az érdeklődők megismerkedhetnek az ókori kínai, majd középkori emberek által „fehér titoknak” tartott papírmerítéssel, papírkészítéssel, majd a 16. századi betűöntéssel, betűszedéssel, s a foglalkozáson valóban kinyomtathatják egyedi könyvoldalaikat.

Ezek is érdekelhetnek