Hadvezérek szoknyában

NYERT VALAHA HÁBORÚT EGY NŐ? – borzolta a kedélyeket a minap egy biztonságpolitikus, aki persze férfi. Szerinte Angela Merkelnek azért kellene lemondania, mert nehéz időkben az erősebb nem hideg logikája a nyerő. A felvetés vitát kavart, így utánanéztünk, hogyan állták a sarat a nők a harcban.

Ország-világPalágyi Edit2015. 11. 04. szerda2015. 11. 04.

Kép: Soldiers look towards a stand with North Korean leader Kim Jong Un and other officials during the parade celebrating the 70th anniversary of the founding of the ruling Workers' Party of Korea, in Pyongyang October 10, 2015. Isolated North Korea marked the 70th anniversary of its ruling Workers' Party on Saturday with a massive military parade overseen by leader Kim Jong Un, who said his country was ready to fight any war waged by the United States. REUTERS/Damir Sagolj - RTS3VYF, Fotó: © Damir Sagolj / Reuters

Soldiers look towards a stand with North Korean leader Kim Jong Un and other officials during the parade celebrating the 70th anniversary of the founding of the ruling Workers' Party of Korea, in Pyongyang
Soldiers look towards a stand with North Korean leader Kim Jong Un and other officials during the parade celebrating the 70th anniversary of the founding of the ruling Workers' Party of Korea, in Pyongyang October 10, 2015. Isolated North Korea marked the 70th anniversary of its ruling Workers' Party on Saturday with a massive military parade overseen by leader Kim Jong Un, who said his country was ready to fight any war waged by the United States. REUTERS/Damir Sagolj - RTS3VYF
Fotó: © Damir Sagolj / Reuters

Nyúlszívűek-e a nők vagy ellenkezőleg, a hősiességük összemérhető a férfiakéval? – ezen folyik a vita, amit a drámai helyzetekkel szembesítő menekültválság lobbantott fel. Pikáns beszólások tarkítják e hazai polémiát: még szerencse, hogy a hölgyek nem ugyanazzal a testrészükkel „gondolkodnak”, mint a teremtés koronái… Maradjunk a szalonképes kérdéseknél: a nők tényleg képtelenek helytállni a harctéren? Nem csupán a történelemkönyvekből, de a közelmúlt tudósításaiból is kiderül, hogyan vették ki részüket a háborús nehézségekből. Vajon csak a férfias eszközök vezethetnek megoldáshoz egy konfliktusban, vagy kell néha a szelídebb asszonyi erő is? Elgondolkodtató, hogy több ország is nőre bízta a védelmi miniszteri posztot: így például a norvégoknál és a hollandoknál döntöttek így, s nemrég először Ausztráliában is hölgy kapta a katonai tárcát. A német honvédelmi miniszter, Ursula von der Leyen hétgyermekes anya. 

Nekünk, magyaroknak egyből eszünkbe jut a Munkács várába szorult Zrínyi Ilona, aki a maroknyi kuruc őrség segítségével 26 hónapig tartotta az erősséget Antonio Caraffa császári tábornok ostromló seregeivel szemben. A leírások szerint a grófnő személyesen is megjelent a várfalakon és buzdította a katonáit, míg leánya a sebesülteket ápolta. 

Ha franciák lennénk, akkor sem töprengenénk hosszasan, hiszen az Orleans-i Szűz története filmen, operában és színházi előadásban is hirdeti a hajdani írástudatlan francia parasztlány hősiességét. Égi harang kongása és látomások sora szólította fel, hogy a francia sereget az angolok ellen vezesse. A tizenéves Jeanne d’Arc nadrágot húzott, lóra pattant, mert úgy érezte, férfiruhában könnyebben elfogadják parancsnoknak. Orleans városánál sikerült megfutamítania az ostromlókat, majd több hadjáratot vezetett. A legendák szerint a szűz nem ölt meg senkit, bár többször is megsebesült. Ereje abban rejlett, hogy lelket öltött a katonákba, s így „felülmúlta női természetét”. 

A britek a „legnagyszerűbb női hadvezér” címet is kiosztották, így emlegetik ugyanis az ősi Mercia királyság uralkodónőjét. Ethelfleada a X. században azzal szerzett hírnevet, hogy özvegy létére sikeresen szorította ki országából a beözönlő vikingeket. Az angolszász királynő erődítményeket emelt, és remek taktikával olykor harc nélkül kerítette be ellenfeleit. Tisztelettel övezték az alattvalói, sőt a vikingek is elismerték az okos királynőt. A britek nem túl távoli múltjából Margaret Thatcher miniszterelnök juthat eszünkbe. A Falkland-szigeteknél elszántan küldte harcba a brit haditengerészeket az argentin csapatok ellen 1982- ben. Hívei szerint a vaskezű miniszterelnök volt a 74 napos háború igazi győztese. A kicsit sem békülékeny Vaslady úgy vélte: „Érdemes megismerni az ellenséget, mert megeshet, hogy később a barátod lesz.”

Ezek is érdekelhetnek