Horvátországi választások: Küszöbön innen

Patthelyzet alakult ki a hétvégén tartott horvát parlamenti választást követően, miután az eddig hatalmon lévő Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette jobboldali szövetség és a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította baloldali koalíció egyaránt 56 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátum a Hídnak jutott: ők 19 képviselői helyre számíthatnak. Ily módon sem a HDZ, sem az SDP vezette tömörülés nem tud önállóan kormányt alakítani, s a Híd Függetlenek Listája párttal már mindkét nagy párt megkezdte a koalíciós tárgyalásokat.

Ország-világM. M.2015. 11. 13. péntek2015. 11. 13.
Horvátországi választások: Küszöbön innen

A nem végleges választási eredmények szerint az említett pártok mellett még átlépi az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális liberális párt, az egyik politikai irányzathoz sem kapcsolódó Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) nevű regionális jobboldali párt, és Milan Bandic zágrábi polgármesternek a baloldalhoz húzó pártja, a BM 365, továbbá a Sikeres Horvátország választási lista.

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 50,24 százalékát, míg Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 49,76 százalékát szerezte meg.

Ezek is érdekelhetnek