Kacsa volt a liba

A Márton-naphoz kötődő hagyományokat, valamint a közelgő karácsonyi ünnepeket kihasználva – amikor sokkalta nagyobb a kereslet –, egyes csalók libamájnak adják el a kacsamájat.

Ország-világ(hgy)2015. 11. 21. szombat2015. 11. 21.

Kép: Georges Bruck, la dernière manufacture de foies gras de Strasbourg. Georges Bruck, the last factory of foie gras in Strasbourg. 05 OCT 2015, Image: 265060282, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, MAXPPP, Fotó: Profimedia

STRASBOURG - Foie gras Bruck
Georges Bruck, la dernière manufacture de foies gras de Strasbourg. Georges Bruck, the last factory of foie gras in Strasbourg. 05 OCT 2015, Image: 265060282, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, MAXPPP
Fotó: Profimedia

Az utóbbi években dívó hamisításokra a hatóság most nagyon odafigyel, s lám, fogott is meg csalókat. A Nébih legutóbbi ellenőrzése során is fennakadt egy ilyen szélhámos, akit azonnali termékvisszahívásra kötelezett a hatóság. A Kurunczi Hús Bt.-re bizonyította rá a Nébih laborvizsgálatok alapján, hogy vétkes. Zároltak a cégnél 2 tonna, mintegy 10 millió forint értékű készletet, vélhetően hamisított terméket. Az eljárás folyamatban van, a felelős megállapítását követően az élelmiszer-hamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Egy jó kacsamáj könnyen összetéveszthető a hízott libamájjal. Ezt használják fel a csalók, ráadásul sok háziasszony évente csak egyszer-kétszer, vagy éppen csak néhány évente egyszer vesz ilyen drága alapanyagot. Így nem is ismeri annyira a libamájat, főleg nem tudják a legtöbben eldönteni, hogy libavagy kacsamájat vesznek-e. Éppen ezért a Nébih munkatársai országszerte több hónapig vettek mintákat fagyasztott libamájtermékekből.

Az esetek többségében a fajazonossági DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy liba helyett kacsából származott az adott ínyencség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek