Megalázó forintok - Újra emelhetik majd, ha bírják...

Egy törvénytervezet szerint akár 30 százalékkal is emelhető lesz a kistelepülések polgármestereinek fizetése – ha ki tudják gazdálkodni a bevételekből.

Ország-világHardi Péter2015. 11. 23. hétfő2015. 11. 23.

Kép: Somogydöröcske falu kihalás munka szegénység közfoglalkoztatás munka szociális segély községháza 2015 02 19 Fotó: Kállai Márton

Megalázó forintok - Újra emelhetik majd, ha bírják...
Somogydöröcske falu kihalás munka szegénység közfoglalkoztatás munka szociális segély községháza 2015 02 19 Fotó: Kállai Márton

A települések első embereinek az illetményét a jelenlegi szabályozás szerint a helyettes államtitkári alaphoz – 748 ezer forint – igazítja a jogszabály. Eszerint az 500 lelkesnél kisebb települések polgármesterei ennek a 20 százalékát kaphatják, az 1500 lélek alattiak pedig a 40 százalékát. Ezt a rendszert a tavaly őszi önkormányzati választásokat követően vezették be, addig a 38 650 forintos illetményalap, illetve annak a különböző szorzói voltak a meghatározók. Így fordulhatott elő, hogy a változtatást követően némelyik kistelepülésen a polgármester a korábbi jövedelmének az 50–70 százalékáért dolgozik.

Ezt a helyzetet oldaná fel a mostani emelési lehetőség, ami viszont a települések költségvetését terhelné. S mivel számos falu egyik hónapról a másikra gazdálkodik, a feszültség borítékolható: vagy egy elengedhetetlenül szükséges beruházásról mondanak le, vagy a polgármester megalázóan alacsony fizetésének emeléséről.

Az is visszás, hogy némelyik településen például az óvoda vezetőjének magasabb a jövedelme, mint a polgármesternek, jegyezte meg érdeklődésünkre a Nagybörzsöny élén álló Antal Gyuláné. Mindkét tisztség nagy felelősséggel jár, ám a polgármester a település egészéért felel – ellentétben az intézményvezetővel. Őt személy szerint éppen hogy csak érintette a polgármesterek pénzének tavalyi megnyirbálása, ugyanis a 200 ezer forint alatti nettó fizetésével korábban nem merítette ki a törvény adta lehetőséget. A költségtérítése viszont kétharmadára esett vissza. Így fordulhat elő, hogy lelkiismeretes vezetőként gyakran a saját jövedelméből kell kiegészítenie a 44 ezer forintos költségtérítését. Különben nem tudná intézni a Pest megye északi részén fekvő, 740 lakosú Nagybörzsöny ügyeit, ami nem olcsó mulatság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek