Tavaly még elmaradt a megszorítás - Ritkábban induló vonatok

Idén is megpróbálkozik a kormány a tavaly végül elmaradt vasúti megszorítással. A MÁV jövő évi menetrendtervezetét ismerő szakmai körök már kongatják a vészharangot: ötmillióval csökkentik a vonatkilométereket jövőre. A hivatalos menetrendet múlt pénteken éjjel hozták nyilvánosságra, és valóban: jelentős a járatritkítás.

Ország-világMunkatársunktól2015. 11. 20. péntek2015. 11. 20.

Kép: Nyugati pályaudvar távolsági tömegközlekedés vonat ingázók utazás máv személyszállítás vonat vasút 2012 11 26 Fotó: Kállai Márton

Tavaly még elmaradt a megszorítás - Ritkábban induló vonatok
Nyugati pályaudvar távolsági tömegközlekedés vonat ingázók utazás máv személyszállítás vonat vasút 2012 11 26 Fotó: Kállai Márton

Az utasoknak ez több várakozást, kevesebb utazási lehetőséget jelent majd, a döntéshozók ugyanakkor kisebb üzemeltetési költségeket remélnek a változtatástól. Tavaly 74 millió vonatkilométert közlekedtek a vonatok, a változtatás hétszázalékos csökkentést jelentene.

A mostani tervek nemcsak a mellékvonalakat érintenék, hanem a sűrűbben használt, népszerű járatokat is ritkítanák. Gyorsvonatok is eltűnhetnek, a kisebb városokba pedig csak személyvonattal lehet majd a főútvonalakon eljutni, vagy átszállással.

A nemzetközi járatokban is lesznek kisebb változások. Igaz, jellemzően inkább az indulási idő csúszik, illetve a belföldi járatokat igazítják a külföldi vonatok indulásához-érkezéséhez.

Az új menetrend december 13-án lép életbe, ezt megelőzően 14 nappal kell a MÁV-nak saját szabályzata szerint kihirdetnie, korábban egy hónap volt ez az időszak.

Ezek is érdekelhetnek