Új lépés a cigisakkban

Mindenszentek napján nem kevés trafikos emlegetett egy-két szentet nem éppen hízelgő szövegkörnyezetben: elkezdte működését egy újabb állami monopólium, az Országos Dohányboltellátó (ODBE) Kft.

Ország-világ(kas)2015. 11. 06. péntek2015. 11. 06.

Kép: Kecskemét, 2008. június 09. Dohányzás, cigaretta. Fotó: Ujvári Sándor

Új lépés a cigisakkban
Kecskemét, 2008. június 09. Dohányzás, cigaretta. Fotó: Ujvári Sándor

November elsején életbe lépett az új dohánypiaci szabályozás. Eszerint már csak a monopolhelyzetbe hozott cégtől vásárolhatnak árut a dohánybolt-tulajdonosok – igaz, hogy az átállás nehézségeit enyhítendő, november 17-ig az állami monopólium és a korábbi nagykereskedelmi rendszer párhuzamosan működik. A kiskereskedőknek október 21. óta van lehetőségük szerződést kötni az ODBE-vel – amely a nagykereskedők közül hat partnerrel kötött szerződést. A monopólium első körben kilenc raktárral rendelkezik.

– Nem igazán tudjuk, hogy milyen lesz – fogalmaz óvatosan egy fővárosi trafikos. – Szigorúbb lesz, mert például ha egy trafiknak tartozása van, akkor az ellátó nem biztos, hogy teljesíti a rendelését. Hogy lesz-e hiány? Nos, a karácsonyi és szilveszteri roham idején majd kiderül, hogy mit tud az új cég. Ha tényleg hetente egyszer fognak szállítani nagy tételben, az nem lesz elég.

Utóbbit az ODBE cáfolta, közleményében ez olvasható: a napközben elterjedt sajtóinformációkkal ellentétben nem hetente egyszer szállít ingyen, nagy tételben a boltokba, hanem az összes esetben „egyedileg vizsgálja meg az adott üzlet logisztikai paramétereit, valamint átlagos rendelési volumenét” és ennek alapján határozza meg a kiszállítások gyakoriságát, mely lehet akár egy héten ötszöri is, ha ez indokolt. A hiány azonban más irányból is kialakulhat: például a Philip Morris vállalat egyelőre nem szerződött az ODBE-vel – igaz, még van erre két hete.

Ezek is érdekelhetnek