A 19 labirintusszerű teremben mindvégig megmarad a lelkesedés! - Nem bírta a közhelyeket

Azt hittem, férfi – mondták sokan a neve láttán, akár egy vers, illusztráció vagy festmény mellett olvasták: El Kazovszkij. A hét évvel ezelőtt, 60 évesen elhunyt művész több okból is örülhetett ennek. Egyrészt transzszexualitását a nyilvánosság előtt is vállalta: „Én egy számomra furcsa női testben élő férfi vagyok, s hogy a dolog még bonyolultabb legyen, olyan homoszexuális férfiember vagyok, aki számára a vonzerőt a nagyon lányos, fiatal fiúk jelentik, akiket tulajdonképpen én nőnek látok, és mint nőket szeretem.”

Ország-világ(biczó)2015. 12. 29. kedd2015. 12. 29.

Fotó: Áment Gellért

A 19 labirintusszerű teremben mindvégig megmarad a lelkesedés! - Nem bírta a közhelyeket Fotó: Áment Gellért

Másrészt, azt vallotta, hogy a művészeti alkotásoknak semmi közük a művész életéhez. Nő vagy férfi, egyre megy. Jelena Kazovszkaja Szentpéterváron született, tizenhat évesen került Magyarországra, ahol elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát. Főleg festészettel, illetve színházi jelmez- és díszlettervezéssel foglalkozott, megkapta a Munkácsy- és a Kossuthdíjat is. A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij élet/mű címmel rendkívüli kiállítás nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában.

Nemcsak azért különleges, mert csaknem 400 művet nézhetünk meg, hanem azért is, mert a 19 labirintusszerű terem végigjárása során az emberben mindvégig megmarad a lelkesedés. El Kazovszkij a XX. század és az ezredforduló egyik legszuggesztívebb és legeredetibb alkotója volt, aki ki nem állhatta a közhelyeket. Művészete igencsak sokrétű, az óegyiptomi és a görög mitológia, valamint a távol-keleti hagyományok ugyanúgy hatottak rá, mint a punk kultúra.

Ráadásként az egyik teremben „bekukucskálhatunk”  El Kazovszkij személyes világába. Ott lógnak jelképpé vált, extravagáns ruhadarabjai és bakancsai, kedvenc könyve, az útlevele és fetisizált tárgyai. Ahogy nézzük a '70-es években róla készült filmfelvételeket és bóklászunk a monumentális festményei között, úgy érezzük, még mindig köztünk van.

Ezek is érdekelhetnek