Az emberek éppen az ellentétét akarják annak, amit a kormány tesz - Nyitni kéne!

Idén március közepe óta törvény tiltja, hogy vasárnaponként nyitva tartsanak a boltok. Az Ipsos Zrt. a törvény bevezetése előtt, majd fél évvel később is országos reprezentatív kutatást végzett.

Ország-világMunkatársunktól2015. 12. 12. szombat2015. 12. 12.
Az emberek éppen az ellentétét akarják annak, amit a kormány tesz - Nyitni kéne!

A törvény bevezetése után fél évvel a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Mielőtt bevezették volna, a megkérdezettek több mint fele (53 százalék) gondolta úgy, hogy az új törvény megnehezíti majd vásárlásait. A gyakorlatban is látva, hogy ez mit jelent, már 63 százalék értékeli nehezebbnek a helyzetet, az aktív keresőknek pedig a 70 százaléka.

A lakosság többsége (71 százalék) más napokon végzi a korábbi vasárnapi bevásárlásait, és csupán negyedük választ kisebb boltokat vagy piacot megoldásként. A törvény lehetőséget ad arra, hogy az üzletek – az adventi időszakon kívül – naptári évenként egy választott vasárnapon nyitva tartsanak, de a megkérdezetteknek csak 13 százaléka mondta azt, hogy követi, melyik vasárnap vannak nyitva a nagyobb boltok.