Baloskával, péklapáttal - Jegyzet a terrortámadások mellékhatásairól

Az, hogy lélekmelegítő gyanánt gatyamadzaggal az ágyékukra aggatott gránátokkal, bombákkal, mindegy, csak jó nagyot szóljon, sok embert öljön szerkezetekkel dzsihádista terroristák rohangálnak a fejlettnek kikiáltott nyugati világban, tragikus, az áldozatoktól függetlenül is.

Ország-világMarkos2015. 12. 11. péntek2015. 12. 11.
Baloskával, péklapáttal - Jegyzet a terrortámadások mellékhatásairól

De a holttestek könnyfakasztó számán, a rettegésen és félelmen túl e jelenségnek egyéb kezelhetetlen mellékhatásai is jelentkeznek. Egy-egy nagy nyilvánosságot kapott, sok halottal járó merénylet, és persze az azt követő médiafelhajtás után mindig jelentősen megugrik nemcsak a magán- és az intézményes paranoiaindex, de a „karddal, lándzsával, baloskával (könnyű kis fejsze), péklapáttal, szablyával, vassal, vérrel, vencsellővel (fonáshoz használt eszköz) hadakozók serege is. Elszabadulnak a futóbolondok. Színre lépnek a magányos holdkórosok.

A londoni metróban történt késelést az angol rendőrség ugyan terrorcselekménynek minősítette, de a 29 éves Muhaydin Mire ellen hétfőn „csak” gyilkossági kísérlet címén emeltek vádat. Kiderült, mégsem cinkosokkal kitervelt körmönfont terror, hanem csupán magányos támadás történt. Pszichiáterek hada most már csak egy dologra kíváncsi: a vádlottnak vannak-e elmekórtani problémái?

Egy svéd kisváros iskolája előtt, kezében késsel sétálgató férfihoz is rendőrök serege vonult ki. A diákokat, anélkül, hogy szóltak volna nekik, mi is történik, órákra az iskola épületébe zárták, akik jobb híján Facebooküzenetekben tájékoztatták félre a fél világot, s csak jóval később derült ki, késes pasi és egyéb szenzáció híján csak egy otthonról elkószált 15 éves srácot keresnek. Pechje volt annak az amerikai útlevéllel utazó jordániai utasnak is, aki a Lufthansa múlt vasárnapi Frankfurt–Belgrád menetrend szerinti járatán kezdte el a pilótafülke ajtaját ütlegelni, azt üvöltözve: „Kinyitom a repülő ajtaját!”

A gépen épp a szerb Vojvodina kézilabdacsapata utazott teljes legénységgel, így az erős, szép szál legények egyikének pillanat alatt sikerült hatástalanítania a feldúlt férfit. Ráadásul úgy, hogy az utasok nagy része nem is tudott az eseményről.

Azért történt egy és más, ami cáfolja azt a kényelmes feltételezést, hogy minden futóbolond ártalmatlan. Az egyesült államokbeli San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén egy 27 éves nő, a szaúdi származású Tashfeen Malik és férje, a 28 éves amerikai állampolgár Syed Rizwan Farook múlt szerdán 14 embert ölt meg, 21-et pedig megsebesített, és nem „karddal, lándzsával, baloskával, péklapáttal”. A mészárlás előtt lőgyakorlatokra jártak, s lakásukban olyan csöveket tartottak, amelyekből bombát gyárthattak. Az Iszlám Állam nem sokkal később internetes rádiónyilatkozatban állította: „A támadást az IS követői hajtották végre.”

Egyelőre sem az elburjánzó mellékhatásokra, sem a fő bajra nincs ellenszer. Mi marad akkor? A sötétben vagdalózás vérrel, vassal, vencsellővel.

Ezek is érdekelhetnek