Fészekrakók pere

A 3 és fél éve tartó „miskolci fészekrakós” perben első fokon ítélet született, amelynek 53 ezer oldalas iratanyagát a Miskolci Törvényszéki Tanács bírója jó másfél órán át olvasta fel. Nyolc fővádlottjára első fokon összesen 30-nál is több évnyi börtönbüntetést, s csaknem 50 milliós vagyonelkobzást szabott ki a Miskolci Törvényszék.

Ország-világK. G.2015. 12. 18. péntek2015. 12. 18.

Kép: Miskolc, 2015. december 10. Vádlottak és védőik hallgatják a határozatot a gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt, az úgynevezett fészekrakós ügyben indult büntetőper tárgyalásán Miskolcon 2015. december 10-én. A maratoni hosszúságú perben még 2012 májusában volt az első tárgyalás, azóta a bíróság 161 tárgyalási napot tartott. A Miskolci Törvényszék ügyvédet, banki alkalmazottat, értékbecslőt ítélt többek között börtönbüntetésre, nem jogerősen. MTI Fotó: Vajda János, Fotó: Vajda János

Fészekrakók pere
Miskolc, 2015. december 10. Vádlottak és védőik hallgatják a határozatot a gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt, az úgynevezett fészekrakós ügyben indult büntetőper tárgyalásán Miskolcon 2015. december 10-én. A maratoni hosszúságú perben még 2012 májusában volt az első tárgyalás, azóta a bíróság 161 tárgyalási napot tartott. A Miskolci Törvényszék ügyvédet, banki alkalmazottat, értékbecslőt ítélt többek között börtönbüntetésre, nem jogerősen. MTI Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János

A miskolci „fészekrakós” per 2008 őszén robbant ki, miután kiderült, a Fészekrakó Program lakásvásárlási hitelei egy csalássorozatra épültek, amelynek vádlottjai az állam által támogatott „Fészekrakó” lakásvásárlási hitelre jogosultaknak tűnő, mélyszegénységben élő családokat kutattak fel. Mivel néhányuk kivételével a résztvevőknek nem volt bejelentett munkájuk, állandó jövedelmük, ezért egy ügyvédnő és társai hamis munkáltatói igazolásokkal és valótlan tartalmú adásvételi szerződésekkel nyújtották be a hitelkérelmeket a bankhoz, ahol „beépített” ügyintéző gyorsította meg az elbírálásukat.

A szerződésekre mindig magasabb vételárat írtak a valós lakásárnál, s a különbözetet elosztották egymás között. Vagyis ügyvédek, banki ügyintézők, értékbecslők hamis okiratokkal munkanélküli családokat költöztettek be főként a város Avas lakótelepének lakásaiba. Az ügy elsőrendű vádlottját, a miskolci ügyvédnőt a bíróság 7 év börtönbüntetésre és 26 milliós vagyonelkobzásra ítélte „bűnszövetségben, társtettesként folytatólagosan elkövetett csalás, vesztegetés, okirat-hamisítás” miatt. Másodrendű vádlott titkárnőjét 6 év börtönre ítélték. Ugyanennyi börtönt szabtak ki két, ügyfeleket felhajtó tettestársra, a harmadikra 7 év börtönt és 20 milliós vagyonelkobzást.

Mintegy száz vádlottra, lakáseladókra és vásárlókra, két év felfüggesztéssel egy év börtönre ítélték, 80-nál több vádlott megrovásban részesült. A „fészkeiket” így elfoglaló családok egyébként társasházakat vittek csődbe, ugyanis semmit nem fizettek, lepusztították lakásaikat, a lépcsőházakat, mert képtelenek voltak szocializálódni.

Ezek is érdekelhetnek