Ha elmúlik karácsony, marad-e mérlegen a szívünk?

Charles Dickens 1843-ban írott Karácsonyi ének című regényének musicalváltozatát 1995. december 23-án mutatta be a Madách Színház, Huszti Péterrel a főszerepben.

Ország-világ(borzák)2015. 12. 21. hétfő2015. 12. 21.
Ha elmúlik karácsony, marad-e mérlegen a szívünk?

Húsz évvel később, az idei advent idején pedig a Kecskeméti Katona József Színház tűzte műsorára. Az Isten pénze zenéjét Tolcsvay László, szövegkönyvét Müller Péter, a dalszövegeket Müller Péter Sziámi jegyzi. Az 1800-as évek Londonjában játszódó történet főhőse egy jégszívű üzletember, akit semmi más nem érdekel, csak a pénz. Szerinte mindenki annyit ér, amennyije van. Karácsony éjjelén három szellem látogatja meg egymás után a kapzsi uzsorást: időutazásra viszik múltba, jelenbe és jövőbe. Mindenhol saját magát látja viszont különböző életkorokban és élethelyzetekben. Rájön, hogy a „múltat nem lehet átírni”, s elszörnyedve ismeri be, mennyire üres és rideg volt az élete, hiányzott belőle a szeretet. Mérlegre teszi a szívét. Aztán varázsütésre megváltozik.

A kecskeméti előadás nehezen indul, ám ahogy halad az idő, valahogy beszippantja a nézőt a háromórás sztori. Nagy Viktor rendező igyekezett „lefejteni” az édes mázat és a közhelyeket a regény szövegéről – nem mindig sikerrel. Ebenezer Scrooge szerepében Dunai Tamás viszi vállán a darabot, a szellemeket és a narrátort alakító Kiss Zoltán minden szerepében remekül játszik és énekel, a színésznők közül pedig Dobó Enikő a legjobb.

Nagy kérdés: ha elmúlik karácsony, marad-e mérlegen a szívünk?

Ezek is érdekelhetnek