Hullák a sodródó, titokzatos hajókon

Koreába vezetnek a szálak - Igen nagy fejtörést okoz a japán hatóságoknak a partjaira sodródó szellemhajók sokasága. Legutóbb a hétvégén keveredett partra egy halászbárka a fő sziget, Honshu északnyugati részén. A hajón négy holttestet találtak, mindenféle azonosításra alkalmas irat vagy tárgy nélkül. A testek állapotából arra lehet következtetni, hogy hosszú ideig hánykolódtak a tengeren, mielőtt kisodródtak a partra.

Ország-világ(kas)2015. 12. 11. péntek2015. 12. 11.
Hullák a sodródó, titokzatos hajókon

A japán szigetek és az ázsiai kontinens között, a Japán-tengerben két nevezetes, egymással szemben mozgó tengeráramlat dolgozik, a Liman- és a Cusima-áramlat.

Ezeknek a mozgásából kiindulva valószínűsíthető, hogy a hajók Észak-Korea keleti partjaitól merészkedtek túl mélyen a tengerbe, ahonnan valamilyen oknál fogva nem tértek haza – majd az irányítást vesztett hajókat elragadták az áramlatok, és Japánba sodorták. Ez legkevesebb 1400 kilométeres utat jelent – ha hozzávesszük, hogy az áramlat sebessége óránként egy kilométernél is kisebb, némi számolással arra juthatunk, hogy a pórul járt matrózok (vagy bárkik) két hónapig is hánykolódhattak a tengeren. Ami megmagyarázhatja azt, hogy némely holttestek miért is csonkák.

A hajók felépítése is észak-koreai vonásokat hordoz: fából készültek, és semmilyen modern technikai eszköz nincs a fedélzetükön. Egyik bárkán észak-koreai zászlómaradványt találtak, másikon egy „Észak-koreai hadsereg” feliratot.

A halászat kényszerű fejlesztésének áldozatai az ismeretlenek, túl messzire távolodván a partoktól? Disszidensek, akik elszámolták magukat? Kivégzettek, akiket hajóra pakolva tüntettek el? Vagy az étlen-szomjan vízre tevés szörnyű büntetésével sújtották őket, ami még a kivégzésnél is rosszabb? Rejtély, ahogy Észak-Koreával kapcsolatosan szinte minden. A nyomozás végeredménye előre borítékolhatóan izgalmas lesz. Ha lesz.

Ezek is érdekelhetnek