Ipari klónmarha-termelés százezres tételben - A piacnak hús kell, de bőven vannak baljós jelek

Kínában építik fel a világ legnagyobb, haszon- és háziállatok ipari klónozására szolgáló gyárát. A 200 millió jüanba (9,1 milliárd forintba) kerülő létesítményben klónlaboratórium és génbank is lesz – jelentette be a Boyalife kínai cég.

Ország-világMunkatársunktól2015. 12. 30. szerda2015. 12. 30.

Kép: Dr. Ian Wilmut, head of embryology at the Roslin Institute in Edinburgh, sits with Dolly, a cloned sheep. In 1996, Dolly became the first animal to be cloned from DNA taken from an adult animal., Image: 15380650, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Dr. Ian Wilmut with Dolly the Cloned Sheep
Dr. Ian Wilmut, head of embryology at the Roslin Institute in Edinburgh, sits with Dolly, a cloned sheep. In 1996, Dolly became the first animal to be cloned from DNA taken from an adult animal., Image: 15380650, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

Az észak-kínai kikötővárosban, Tiencsinben épülő gyár jövőre kutyákat, versenylovakat és szarvasmarhákat klónoz. A cél, hogy százezer klónmarhát „állítsanak elő”. Hszü Hsziao-csun, a Boyalife vezetője szerint a termelést egymillióra kell majd növelni, a kínai tenyésztők ugyanis jelenleg nehezen szolgálják ki a piaci igényeket.

A klóngyár építésében a Boyalife mellett a Sooam Biotech dél-koreai vállalkozás is érdekelt. Alapítóját, Hvang Vu-Szukot tíz éve emberi embriók klónozásával vádolták, ráadásul kiderült, hogy kutatásai során csalt és etikailag megkérdőjelezhetően járt el.

A közösségi oldalakon sokan fejezték ki aggodalmukat és nemtetszésüket a klóngyár miatt, többeket a klónozott hús piacra kerülése aggaszt. A kutyák klónozásának tervét is bírálják, a tervek szerint ugyanis a négylábúakból egyrészt háziállatok, másrészt rendőrségi munkatársak válnának.

A bírálók szerint Kínában már most is túl sok olyan kutyát ölnek meg, amelyekről senki sem gondoskodott. A gyár ráadásul annak a tiencsini vegyi üzemnek a közelében lesz, amely augusztusban felrobbant, 165 ember életét kioltva. Csupa baljós jel.

Ezek is érdekelhetnek