Kincset rejtett a páncélszekrény - Karácsonyra akár az öné is lehet

Mindig körüllengte egyfajta titokzatosság a 20. század egyik leghíresebb írónőjét, az amerikai Harper Lee-t. Az 1926-ban született regényíró első és egyetlennek hitt, Ne bántsátok a feketerigót! című könyvével egy csapásra világhírű lett 1960-ban. Pulitzer-díjat kapott, és a regényből rövidesen film készült, amely Gregory Peck főszereplésével három Oscar-díjat söpört be. A mai napig 40 millió példányban kelt el a világon, és 40 nyelven olvasható – köztük magyarul is.

Ország-világ(domokos)2015. 12. 05. szombat2015. 12. 05.

Kép: Original caption: 1962- Actor Gregory Peck and novelist Harper Lee on the set of the Universal Pictures release To Kill A Mockingbird, in which Peck plays the hero. Miss Lee is the Pulitzer Prize winning author of the book To Kill A Mockingbird., Image: 317965, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Gregory Peck and Harper Lee on Set of To Kill a Mockingbird
Original caption: 1962- Actor Gregory Peck and novelist Harper Lee on the set of the Universal Pictures release To Kill A Mockingbird, in which Peck plays the hero. Miss Lee is the Pulitzer Prize winning author of the book To Kill A Mockingbird., Image: 317965, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

Mi a regény titka? Olyan témát boncolgat, amely az ötvenes évek Amerikájában ugyancsak tabunak számított. Mintha darázsfészekbe nyúlt volna az írónő a történettel, amelynek középpontjában egy nemi erőszak elkövetésével ártatlanul megvádolt fekete férfi ügye áll – ezáltal megkerülhetetlen témává válik a faji kérdések boncolgatása, a négergyűlölet, a fehér ember elvakultan egyoldalú látásmódja, a kisvárosi lét kegyetlensége. Hogy ennek a fajsúlyos történetnek mégis ilyen óriási sikere lett, az talán azzal is magyarázható, hogy gyerekszemszögből, egy kilencéves kislány elbeszéléséből ismerjük meg az eseményeket.

Harper Lee szinte azonnal elmenekült a díjesők és a fényes ünneplések elől. Miközben mint nemzeti hőst ünnepelték, ő elrejtőzött kicsinyke szülővárosának családi jogi irodájában. Ott dolgozott, távol a rivaldafénytől. Nem ment férjhez, egyedül élt, majd később összeköltözött özvegyen maradt nővérével, Alice-szel. A 15 évvel idősebb nővér szinte anyaként irányította húgát. Többen tudni vélik, hogy Alice talán jobban elzárta Harpert a nyilvánosságtól, mint ahogy azt a híres húg később szerette volna. Csak nagyon ritkán adott interjút, és szinte soha nem vett részt társasági eseményeken. Kivétel volt például, mikor átvette az Elnöki Becsületrendet. És többet nem írt – legalábbis ezt gondolta mindenki...

Aztán, mikor Alice tavaly, 103 éves korában elhunyt, robbant az irodalmi bomba! A nővér páncélszekrényében egy mindeddig ismeretlen Harper Lee-kéziratra bukkant a család ügyvédje. Egy olyan kéziratra, amelyről az írónő – mint kide- rült – meg volt győződve, hogy elveszett. Legalábbis úgy tudni, Alice ezt mondta a húgának, aki beletörődött.

– Harper Lee végtelenül boldog volt, amikor megtudta, hogy megtaláltuk az elveszettnek hitt kéziratot – nyilatkozta Andrew Nürnberg, az írónő irodalmi ügynöke. – Mi tagadás, mindenkit megdöbbentett a hír, és persze borzasztóan örültünk. Az új regény, a Menj, állíts őrt! egy bibliai idézetből kölcsönzött cím, amely mögött egy csodálatos regény áll. A Ne bántsátok a feketerigót! testvértörténetét rejtette a kézirat, ám a főszereplő-elbeszélő immár felnőtt, csaknem húsz év után tér vissza a történtek helyszínére, és ott idézi fel, majd értékeli újra a más megvilágításba helyezett eseményeket.

Tény, hogy az új Harper Leekönyv kiadását óriási várakozás előzte meg. Minden előrendelési rekordot megdöntött az Amazonon, és népszerűsége azóta is töretlen. A júliusban angolul megjelent regény kétmillió példányban kelt el azonnal, s végre a napokban magyarul is megszületett a Geopen Kiadó gondozásában, mint ahogy testvérkönyve, a Ne bántsátok a feketerigót! is újrafordított változatban és új köntösben kapható.

Ezek is érdekelhetnek