Luca széke, árulkodó pogácsa, gyertyamágiával hívott angyalok és a többi... Sikerdíjas babonák

LUCA NAPJÁN hajdan szívesen faggatták a jövendőt. Azt hinnénk, rég kiment a divatból a szokás, pedig ma is akadnak önjelölt mágusok. Szerelmi kötés garanciával és áfával – ilyesmit is ajánlgatnak az interneten.

Ország-világPalágyi Edit2015. 12. 13. vasárnap2015. 12. 13.
Luca széke, árulkodó pogácsa, gyertyamágiával hívott angyalok és a többi... Sikerdíjas babonák

„Ha Luca sárban jár, a karácsony hóban áll” – tartották a népi időjósok. E sötét téli napon a szerelmi és termékenységi varázslásokra is időt szakítottak az asszonyok, a férjre vágyó leányok pedig kikémlelték jövendőbelijük nevét. Ráértek ilyesmire, mert akkoriban számos házimunka tiltott volt: aki aznap font vagy tűt ragadott, a babona szerint bevarrta a tyúkok fenekét. Az év leghosszabb éjszakája kedvezett a boszorkány- és kísértetjárásnak. 

Fokhagymával védekeztek a rontás ellen, a seprőt pedig eldugták, nehogy elnyargaljanak vele a boszorkányok. A paraszti világban fura módszereket agyaltak ki arra is, hogy a ház urának elvegyék a kedvét a félrelépéstől. Egy kakast kellett észrevétlenül a férfi ágyában tartani napokon át, majd kicsempészni az udvarra és kappanná tenni… 

Bájital és szerelmet fokozó varázslat – meglepő, de ilyesmire ma is akad kereslet, bár ezt újabban „ezoterikus szolgáltatásnak” nevezik. Az interneten bárki rendelhet szertartáshoz ajánlott készletet, például fehér és piros gyertyákat, amiket három napon át kell égetni. A szenvedélyt garantáló csomagot 7 ezer forinttól kínálják a modern mágusok, de akár több tízezer forintra megvághatják a hiszékenyeket. 

A szerelemtől elvakult nők bizony elhiszik, hogy a társ bevonzása teliholdkor „időszerű”, a kihűlt kapcsolatok felmelegítésébe pedig újhold hajnalán kell belevágni. Sőt akadnak, akik a karibi vudu szertartások kellékeire is vevők. 

A jóslás és varázslás a nehéz, bizonytalan időkben különösen jó biznisz, a magányosok, bajban levők könnyen felülnek a hókuszpókusznak. A bíróság például már elítélt egy hódmezővásárhelyi jósnőt, aki rontáslevétel címén 28 milliót csalt ki az áldozataiból. Állította, azért kell neki a pénz, hogy elvigye azt egy szent helyre megtisztítani az átoktól. Ám ahelyett, hogy visszaadta volna, a pénzzel felszívódott. 

A szerelmi bűbáj is lehet rizikós, ezért a józanabbak úgy vélik: ha tartós kötésre vágysz, csináltasd profival, azaz anyakönyvvezetővel.