Ötkarikás kérdés - Csak egy ügydöntő népszavazás állíthatná meg Budapest pályázatát

Valószínűleg az ára miatt, de elutasították a szavazók a szervezést – ezzel az indoklással lépett vissza Hamburg a hétvégén: a német városban már nem fognak 2024-ben olimpiát rendezni. Nem így Magyarországon, ahol egyre eltökéltebbek a döntéshozók. Ahhoz azonban, hogy megrendezzük az ötkarikás játékokat, elvileg népszavazáson kellene döntenünk.

Ország-világHardi Judit2015. 12. 04. péntek2015. 12. 04.

Kép: SOCHI, RUSSIA - FEBRUARY 23: The Olympic Flag is carried out of the Fisht Stadium as part of the 2014 Sochi Winter Olympics Closing Ceremony at Fisht Olympic Stadium on February 23, 2014 in Sochi, Russia. (Photo by Joe Scarnici/Getty Images), Fotó: Joe Scarnici

2014 Winter Olympic Games - Closing Ceremony
SOCHI, RUSSIA - FEBRUARY 23: The Olympic Flag is carried out of the Fisht Stadium as part of the 2014 Sochi Winter Olympics Closing Ceremony at Fisht Olympic Stadium on February 23, 2014 in Sochi, Russia. (Photo by Joe Scarnici/Getty Images)
Fotó: Joe Scarnici

Már csak három várossal vagyunk versenyben a 2024-es olimpia rendezéséért: Los Angeles, Párizs és Róma vetélytársaként csak egy ügydöntő népszavazás akadályozhatná meg számunkra a pályázat benyújtását.

Elvileg kétféle szavazáson fejezhetnék ki véleményüket a magyarok: helyin és országoson. Előbbin a budapestiek, utóbbin az összes magyar választópolgár kinyilváníthatná véleményét. A kormánypárti politikusok, a főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelezte, nem szeretnének szavazást, ellenzéki politikusok azonban ragaszkodnának hozzá. A PM helyi szavazást kezdeményezne, ehhez több mint 140 ezer budapesti aláírása kellene; az Együtt pedig országos megmérettetést szorgalmaz.

A Magyar Közlönyben már meg is jelent egy ütemterv, amelyben az olimpiát támogató kormány kijelölte a pályázat benyújtásához szükséges feladatokat. Így felhatalmazzák az emberi erőforrások miniszterét, hogy intézményrendszert alakítson ki az olimpiai pályázat elkészítéséhez, illetve aláírja (a kormány nevében) a Fővárosi Önkormányzat és a MOB közti együttműködésről szóló megállapodást. Létrehoznának egy úgynevezett olimpiai egyeztető fórumot is, amelynek feladata lenne, hogy rendszeresen áttekintse a pályázat menetét. Ennek tagja lenne a MOB-elnök Borkai Zsolt mellett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, illetve Schmitt Pál volt köztársasági elnök, aki jelenleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja. De persze a testület tagja lenne az emberi erőforrások minisztere, valamint az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

Nem tétlenkedhet a nemzeti fejlesztési és a nemzetgazdasági miniszter sem: nekik 2016. január 31-ig kell bemutatni a fővárosi és vidéki olimpiai helyszíneket, a szükséges beruházások és építkezések terveit, illetve az ezek eléréséhez használt közlekedési útvonalakat, kapcsolatokat. A végső döntés 2017 szeptemberében születik majd meg.

Ezek is érdekelhetnek