Pörgős hétvége az ultrakonzervatív királyságban - Nők, mozik, katonák

Enyhe kifejezés fordulatosnak nevezni az ultrakonzervatív Szaúd-Arábiában három nap alatt történteket – a pörgős jelző jobban illik az utóbbi napokra. Kisebb csoda, hogy a vasárnapi voksoláson tizenhét nőt választottak be helyi önkormányzatok képviselő-testületeibe az ország különböző részein. A sivatagi királyság volt az utolsó ország a világon, ahol nők nem jelöltethették magukat és nem szavazhattak választáson.

Ország-világK. F.2015. 12. 18. péntek2015. 12. 18.

Kép: A Saudi woman casts her ballot at a polling station in the coastal city of Jeddah, on December 12, 2015, during municipal elections. Saudi women were allowed to vote in elections for the first time ever, in a tentative step towards easing widespread sex discrimination in the ultra-conservative Islamic kingdom. AFP PHOTO / STR / AFP / -, Fotó: -

Pörgős hétvége az ultrakonzervatív királyságban - Nők, mozik, katonák
A Saudi woman casts her ballot at a polling station in the coastal city of Jeddah, on December 12, 2015, during municipal elections. Saudi women were allowed to vote in elections for the first time ever, in a tentative step towards easing widespread sex discrimination in the ultra-conservative Islamic kingdom. AFP PHOTO / STR / AFP / -
Fotó: -

A megfigyelők úgy vélték, hogy óriási meglepetés lenne akár egyetlenegy nő megválasztása is. Kérdéses, hogyan mondják majd el véleményüket a tanácsban, mivel férfiak előtt nem engedélyezett az álláspontjuk kifejtése.

Szintén vasárnap derült ki, hogy Rijádban, a fővárosban megépülhet a királyság első mozija. Azt persze leszögezte az állam filmbizottsága, hogy az intézmény elkötelezett az iszlám és a hagyományos szaúd-arábiai értékek mellett. Az országban valaha számos filmszínház működött, ám a ’80-as években, az iszlám szélsőségessé válása idején mindet bezáratták. Khobar városának tudományos múzeumában, a Scitechben ugyan működik egy mozi, de abban nyilván népszerű-tudományos ismeretterjesztő filmeket vetítenek.

Keddi lapzártánkkor újabb fontos hír érkezett: Szaúd-Arábia vezetésével, 34 iszlám ország összefogásával létrejött egy terrorizmus elleni muszlim katonai szövetség. A szaúdiak eddig csak a szomszédos Jemenben zajló polgárháborúban léptek fel az ISIS helyi csoportja ellen. A csoport Marokkótól Pakisztánig, Törökországtól Malajziáig a legtöbb muszlim állam felé nyitott. Az örök rivális Irán viszont nem vesz részt a koalícióban – lesz még ebből prüszkölés.

Ezek is érdekelhetnek