Soha rosszabb kontinensviadalt! S mindez Rióban még szebb is lehet

Nekünk, magyaroknak a netánjai rövid pályás Európa-bajnokság – hosszú volt. Nem, nem az Iron Ladyre – Hosszú Katinkára – gondolok, mert tudom, nevekkel nem illik poénkodni, sokkal inkább az éremtáblázatunkra utalok, amelyen 11 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérem áll. Hozzá pedig a többi, pontot érő helyezés – s mindez a riói olimpián még akár szebb is lehet.

Ország-világPalágyi Béla2015. 12. 12. szombat2015. 12. 12.

Kép: Hungary's silver medalist Katinka Hosszu, left, and Hungary's bronze medalist Boglarka Kapas pose with their medals after the women's 400m freestyle final at the European Short Course Swimming Championships in the city of Netanya, Israel, Sunday, Dec. 6, 2015. (AP Photo/Tsafrir Abayov), Fotó: Tsafrir Abayov

Soha rosszabb kontinensviadalt! S mindez Rióban még szebb is lehet
Hungary's silver medalist Katinka Hosszu, left, and Hungary's bronze medalist Boglarka Kapas pose with their medals after the women's 400m freestyle final at the European Short Course Swimming Championships in the city of Netanya, Israel, Sunday, Dec. 6, 2015. (AP Photo/Tsafrir Abayov)
Fotó: Tsafrir Abayov

Sokféleképpen szokták latolgatni az izraeli kontinensviadalt: vannak, akik lekicsinylően legyintenek rá, mások azért nem vonnak le messzemenő következtetést, mert még a „mieink”, az európaiak sem álltak rajtkőre teljes számban, megint mások azt mondják, Amerikában, Ausztráliában, Japánban, Kínában is tudnak úszni – mi azért önfeledten örülhetünk a sikereknek, különösen úgy, ha számba vesszük, hogy Jakabos Zsuzsát egy szabálytalan forduló miatt ezüstéremtől fosztották meg vegyesúszásban.

A 400 gyorson aranyéremmel kezdő Bernek Pétert vírus támadta meg, és hiányzott a zseniális tehetségű, sérült sprinter, Kozma Dominik. Úgyhogy hiába savanyú a szőlő másoknak, mi azért csak bizakodjunk: lehet sikersportágunk az úszás az olimpián! Különösen úgy, ha olyan remek versenyzőink vannak, mint Cseh László, aki a 30. születésnapját ünnepelte a versenyen. A legnagyobb bánata az volt, hogy a három megszerzett aranyérem mellett nem tudott világcsúcsot úszni 200 pillangón, „csak” kontinensrekordot. Pályája során már sokféle Cseh Lacit láttam: sérültet, aki egy rosszul sikerült focimeccs miatt olimpiát hagyott ki, olyat, aki az úszás mellett a tanulásra, a fotózásra kacsingatott, de ilyen elszántat és ilyen „fiatalt” még nem láttam nekiveselkedni egy-egy feladatnak. Hosszú Katinka hat aranya és egy ezüstje – 400 gyorson – már igazi szenzációszámba ment. Ez a második hely azt mutatta, ő is emberből van, nem valami űrlény. Ő egyébként a 3 századmásodpercet, amennyivel kikapott, úgy fogja fel, mint ösztönzést a még több munkára.

Ez ugyan amatőr verseny volt, de az Európai Úszószövetség ezúttal mégis a zsebébe nyúlt, és a hat számban győztes, két világcsúcsot elérő Hosszú Katinka produkcióját 20 ezer euróval (6,2 millió forint) jutalmazta.

Mit lehet mindehhez hozzátenni? Soha rosszabb kontinensviadalt!

Ezek is érdekelhetnek