Szomszédvárak vitája: a polgármester már azon is csodálkozna, ha a bíróság befogadná a keresetet

Két rossz barát - Harmincegymillió forintra perli Balatonföldvár Balatonszemest. Az indok: néhány évvel ezelőtt egy szavazáson a szemesiek voksa miatt elmaradt a kistérségben egy 670 millió forintos beruházás.

Ország-világHardi Péter2015. 12. 08. kedd2015. 12. 08.
Szomszédvárak vitája: a polgármester már azon is csodálkozna, ha a bíróság befogadná a keresetet

Már azon is csodálkozna, ha a bíróság egyáltalán befogadná a földváriak keresetét, tájékoztatott megkeresésünkre Takács József balatonszemesi polgármester. Az való igaz, hogy néhány évvel ezelőtt nemmel szavaztak egy kistérségi iskola- és óvodafejlesztési pályázat során, ám ennek leginkább önállóságuk megőrzése volt az oka. A balatonszemesi sporttagozatos iskola és óvoda ugyanis kiválóan működik, a gyermeklétszám ma is folyamatosan növekszik.

Ha viszont megvalósul a beruházás, az iskolaközpont Balatonföldvárra kerül, aminek számukra semmi haszna, de a gyerekeknek annál több kára származott volna. És hogy miért éppen 31 millió forint a per tárgya? Csupán azt a magyarázatot tudja elképzelni a faluvezető, hogy a földváriak szeretnék, ha nem a járási bíróságon tárgyalnák az ügyet, mert ott a per tárgya nem lehet magasabb 30 millió forintnál.

Tízmillió forint körüli összeget költött el Földvár a pályázat előkészítésére, tudtuk meg Holovits Hubától, Balatonföldvár első emberétől. Hogy miért mégis ennek háromszorosát kérik Szemestől, annak az ügyvédek által kidolgozott pertaktikai okai vannak. A polgármester elsősorban azt sérelmezi, hogy a kétfordulós pályázat első részében még együtt szavazott a 13 településből álló kistérség, s Balatonszemes csupán a második szavazás előtti napon változtatta meg a véleményét. Ezért az érintett gyereklétszám 500 alá esett, ami miatt viszont nem feleltek meg a kiírásoknak. Másképp tudja ezt Takács József, szerinte Szemesen kívül is 503 iskolás lakott a kistérségben, tehát nélkülük is pályázhattak volna – ha akarnak.

Abban azonban mindkét faluvezető megegyezik, hogy a per – ha lesz – eddig példa nélküli a magyarországi jogszolgáltatásban. Az első tárgyalási napot január 28-ra tűzték ki.

Ezek is érdekelhetnek