Új főutcát kap az óriás-lakótelep

Új közösségi teret kap a főváros egyik legnagyobb lakótelepe. Kőbányán már letették annak a 731 milliós beruházásnak az alapkövét, mely a TÉR-KÖZ nevet kapta, s a Fővárosi Önkormányzat támogatásával zajlik. Az Újhegyi sétány átfogó megújítását kezdték meg.

Ország-világO. Horváth György2015. 12. 19. szombat2015. 12. 19.
Új főutcát kap az óriás-lakótelep

Aki 10-15 év után látogat el Kőbányára, sok részét szinte fel sem ismeri, illetve többnyire csak kapkodja a fejét. A megújult városrészek szinte egytől egyig arról szólnak, hogy emberléptékű, barátságos környezetet alakítsanak ki a X. kerületben. S nem csak a kertvárosi, parkos részekről van szó, hanem például a jelen esetben az Újhegyi sétányról. A minap letették azt az alapkövet, mely a térség közösségi tereit igyekszik rehabilitálni. A következő időszakban 721 millió forintot fordítanak e célra, ebből 526 millió a Fővárosi Önkormányzat biztosít pályázati úton, a fennmaradó összeget Kőbánya biztosítja. A cél a közterület komplex megújítása és közösségi célú városrehabilitációs program megvalósítása.

Kőbánya legnagyobb lakótelepe 1974 és 1976 között épült. A negyed 6502 lakásában közel 17 ezren élnek. A 2016 végére elkészülő megújítás során a sétány teljes hosszában akadálymentes lesz, létrehozzák az idősebbek találkozó helyét (pergola). Külön játszóteret alakítanak ki a 3-6 éveseknek, a 6-12 éveseknek, valamint felnőtteknek lehetőség lesz kültéri fitnesz használatára is. Megújul és kibővül az Újhegyi Közösségi Ház, a Szabó Ervin Könyvtár. valamint a multifunkciós piactér. Új parkok, zöldterületek is kialakításra kerülnek. Az építkezés során 40, zömében öreg, beteg fát vágnak ki, de helyettük 160 új egészségeset ültetnek. A nyári melegben nem csak a szépsége, hanem hűsítő hatása miatt is kedvelt lesz majd a szökőkút, a párásító, és a csobogó (vízlépcső).

Ezek is érdekelhetnek