Aggasztó eltűnés - Müncheni zárlat - Lombardia - Ferrari - dohánymentes genráció - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld 2016. 2. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2016. 01. 08. péntek2016. 01. 08.
Aggasztó eltűnés - Müncheni zárlat - Lombardia - Ferrari - dohánymentes genráció - Hírmorzsák

BEZÁRT VÁROS
Az Iszlám Állam készülhetett merényletre Münchenben szilveszter éjjel. A müncheni rendőrkapitány, Hubertus Andrä szerint az 5-7 gyanúsított öngyilkos merénylet elkövetésére készült. Münchenben terrortámadás veszélye miatt szilveszter estéjén lezárták a főpályaudvart és a Pasing nevű városrész pályaudvarát. A pályaudvarokat azóta újra megnyitották.

LEPLEZETLEN ELLENSZENV
Biztonsági okokból tilos burkában, vagyis az egész testet borító muszlim női viseletben belépni az észak-olaszországi Lombardia kórházaiba és hivatalaiba. A plakátok kifüggesztésére azt követően került sor, hogy a milánói regionális parlamentben többséggel bíró jobbközép koalíció decemberben olyan jogszabályt alkotott, amelynek értelmében eltakart személyek nem léphetnek be az intézmények és hivatalok területére.

2035-re
a norvég orvosok szövetsége azt akarja elérni, hogy Norvégia teljesen dohánymentes ország legyen, minden dohányterméket tiltsanak be. Céljuk, hogy azok, akik 2000 után születtek, már ne kaphassanak cigarettát a boltokban. Az orvosszövetség elnöke szerint nem alapvető emberi jog, hogy az ember dohányt vásárolhasson. „Egy dohánymentes generációt szeretnénk kinevelni” – mondta.

ELTŰNTNEK NYILVÁNÍTVA
Eltűnt egy Pekinggel szemben kritikus, neves hongkongi kiadóház öt munkatársa, amit hétfőn „nagyon aggasztónak” nevezett a kínai különleges közigazgatási terület kormányzója. A Kínai Kommunista Párthoz közel álló Global Times című lap azzal vádolta meg a Mighty Current nevű kiadóházat, hogy publikációi kizárólag „kitalált és rosszindulatú” tartalmakkal jelennek meg. A volt brit gyarmat Hongkong 1997-ben került vissza Kína fennhatósága alá, nagyfokú önállósággal bír.

AUTÓ A PARKETTEN
Tűzpirosba öltözött hétfőn a milánói tőzsde a Ferrari részvényeinek bevezetése alkalmából. A részvényeket egyenként valamivel több mint 43 eurós áron kezdték jegyezni, de a nemzetközi piacok esése miatt hamar fel kellett függeszteni a jegyzést. A Ferrari ezzel elvált a 2014-ben alakult Fiat Chryslertől (FCA) és önálló piaci szereplővé vált.

Ezek is érdekelhetnek