Csodát várunk a CSOK-tól

Éppen csak elkezdődött az év, ám a CSOK keretein belül kapható 10+10 millió forint támogatásról naponta érkeznek friss hírek. Múlt vasárnap például bejelentették: bővítik a támogatottak körét, akár már tavasztól többen vehetik igénybe az állami (ingyen) milliókat.

Ország-világHardi Judit2016. 01. 16. szombat2016. 01. 16.

Kép: Az épülö lakópark, Kolontár A vörösiszap-katasztófa után 4 hónappal Károsultak, kártéritések 2011.02.11. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Csodát várunk a CSOK-tól
Az épülö lakópark, Kolontár A vörösiszap-katasztófa után 4 hónappal Károsultak, kártéritések 2011.02.11. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az érdeklődés nagy, a szabályok értelmezése azonban már nehezebb folyamat. Nem csak a bonyolult szövegen kell átrágnia magát az esetleges igénylőnek, de igen sok feltételnek kell megfelelnie.

Mint ahogyan azt már korábban is megírtuk, nem kaphat például támogatást az, aki munkanélküli (nem elég, ha éppen dolgozik, az igénylőnek legalább féléves munkaviszonyt kell igazolnia), közmunkás, illetve gyesen vagy gyeden lévő, gyermekét egyedül nevelő szülő. Elengedhetetlen továbbá a büntetlen előélet, amelyet erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni. A házaspár legalább egyik tagjának rendelkeznie kell minimum kétéves folyamatos egészségbiztosítással.

Aki jogosult, annak meg kell ígérnie, tíz éven belül három gyereket nevel majd – érdemes betartani, ellenkező esetben büntetőkamatot kell fizetni. Illetve a magas ingatlanárak miatt várhatóan a fővárosiak vagy a Budapest agglomerációjában élők nem járnak jól a támogatással, viszont könnyebben élhetnek a lehetőséggel az olcsóbb, vidéki régióban letelepedni, lakást vásárolni, házat építeni vágyók.

Többek között e szigorú feltételek miatt éri kritika a kormányt: az igazán rászorulókat kizárja a programból – vagyis a szegényeket. A kormány védi álláspontját: egyfelől úgy érvel, az alacsony jövedelműek számára gondot okozhat a törlesztőrészlet fizetése (kitétel az 50 ezer forintnak megfelelő törlesztőrészlethez hitelképességet biztosító kereset), másfelől pedig ígéri, igyekszik megoldást találni a problémára. Például azzal, hogy a közfoglalkoztatottak számára is elérhetővé teszi a támogatást.

 


KI ÉPÍTI MEG? A CSOK hatására a kereslet valószínűleg eltolódik a használt családi házak felől az új építésű lakások irányába. Ez értelemszerűen magával hozza az építőipar fellendülését, ami az elmúlt években szinte stagnált. A szakemberek a kivárást javasolják, reményeik szerint 30-40 ezer új lakás is épülhet (legutóbb erre 2008–2009-ben volt példa), a nagy beruházók pedig hamarosan hozzákezdenek az új lakások építéséhez.

Ezek is érdekelhetnek