Dőlnek a pesti oszlopok

Tagbaszakadt őrző-védő emberek az oszlopok mellett, nagy darus kocsi velük szemben. A fővárosban már az év első hétvégéjén elkezdődött a „háború” a köztereken. Bontották a Mahir hirdetőoszlopait, a cég perrel fenyeget.

Ország-világHardi Judit2016. 01. 08. péntek2016. 01. 08.

Kép: Budapest, 2016. január 2. Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán, Fotó: Balogh Zoltán

Dőlnek a pesti oszlopok
Budapest, 2016. január 2. Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

Lassan egy éve már, hogy Orbán Viktor és Simicska Lajos oligarcha hivatalosan sincsenek jóban, a történet azonban még korántsem ért véget. Az üzletember érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. oszlopai a főváros egy rendkívüli közgyűlésen hozott határozata szerint jogtalanul foglalják a helyet a köztereken. Hogy mi lehet az indok az oszlopok eltávolításáért (a Simicska-érdekeltségen kívül), az a közgyűlés előterjesztéséből derül ki: „a főváros területén jelentős problémát okoz a közterületek jogosulatlan használata, ami akadályozza a fővárosi közterületek rendeltetésszerű használatát, rontja a városképet, aláássa a jogbiztonságot, a Fővárosi Önkormányzatnak pedig bevételkiesést és vagyoni hátrányt okoz”. A Mahir 25 éves szerződést kötött Budapesttel, amit decemberben 10 év után mondott fel a főváros.

Karácsony előtt adták ki az ukázt: a cégnek december 31-ig van ideje, hogy elbontsa a hirdetőoszlopokat, amelyekből Budapesten mintegy 700 található. Ha ezt nem teszik meg, a Mahir költségén a főváros viteti el azokat. A hirdetéssel foglalkozó cég nem tett mindennek eleget, a bontás pedig már január 1-jén, szombaton elkezdődött – noha az oszlopokat a cég őrző-védő emberei állták körül.

A Mahir ügyvédje szerint mindez jogtalan, hiszen a főváros döntését bíróságon támadták meg, az erről szóló tárgyalás január 11-én lesz. Magyar György jogi képviselő szerint a döntés meghozataláig nem szállíttathatnák el az oszlopaikat. A Mahir nem tétlenkedett sokáig: vasárnap már új oszlopokat állítottak a korábban elhordottak helyére.

Amint Magyar György nyilatkozta, kötelezettségeik vannak a hirdetőikkel szemben, s azokat a hirdetési felületek nélkül nem tudják teljesíteni.

Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok vasárnap az MTI-vel közölte: ha szükséges, a főváros a rendőrség segítségét kéri az oszlopok ügyében.