Elmagyarázó: Kööltségtérítés járhat a munkáltatótól

2016. január elsejével változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere. Nézzük, melyek ezek!

Ország-világMunkatársunktól2016. 01. 27. szerda2016. 01. 27.
Elmagyarázó: Kööltségtérítés járhat a munkáltatótól

- Az új szabályozás szerint már a regionális járatokra is érvényesíteni lehet az ún. bérletkedvezményt. Az alábbi közlekedési eszközökre lehet támogatást igényelni a munkáltatóktól: elővárosi busz, HÉV, távolsági busz (országos), hajó, komp vagy rév használata, határon átmenő, belföldi országos közforgalmú vasút 2. osztályon, regionális járatok.

- Az eddigiek mellett a munkavállaló – lakhelyétől függetlenül
– már akkor is kaphat benzintámogatást, ha munka előtt és után autóval hurcolja a gyereke(ke)t bölcsődébe, óvodába. Az alábbi esetekben jár(hat) a munkavállalónak benzintámogatás:
- ha a lakóhelye vagy a tartózkodási helye között nincs olyan tömegközlekedési lehetőség, amellyel eljuthat a munkahelyére,
- ha olyan munkarendben dolgozik a munkavállaló, hogy csak jelentős várakozással vagy egyáltalán nem tudja használni a közösségi közlekedést, - ha munkavállaló olyan fogyatékkal él, vagy mozgáskorlátozott és ennek eredményeképpen nem tudja használni a tömegközlekedést, - ha óvodás vagy bölcsődés gyereke van.

- A munkavállalóknak szóló utazási költségtérítés lehetőségéről (köztük arról, hogy pontosan kik vehetik igénybe, mekkora támogatás jár stb.) első körben a munkáltatónknál, másodsorban pedig a helyi önkormányzatnál vagy a NAV-nál érdemes érdeklődni.

Ezek is érdekelhetnek