Furcsa csomag került a fa alá - nem véletlen, hogy sokáig halogatták az 'ajándékozók'

Mit hoz a kamatemelés? - Furcsa csomag a fa alá, az ajándékozók sem nagyon kívánták „szeretteiknek”. Ezért halogatták évekig, míg hosszas lamentálás után végül megszületett a döntés: 2006 óta most először kamatot emelt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

Ország-világGeoPro2016. 01. 04. hétfő2016. 01. 04.

Kép: Traders work as Janet Yellen, chair of the U.S. Federal Reserve, is seen speaking on a television screen on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., on Wednesday, Dec. 16, 2015. The Federal Reserve raised interest rates for the first time in almost a decade in a widely telegraphed move while signaling that the pace of subsequent increases will be "gradual" and in line with previous projections. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images, Fotó: Bloomberg

Traders On The Floor Of The NYSE As FOMC Announces Rate Decision
Traders work as Janet Yellen, chair of the U.S. Federal Reserve, is seen speaking on a television screen on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., on Wednesday, Dec. 16, 2015. The Federal Reserve raised interest rates for the first time in almost a decade in a widely telegraphed move while signaling that the pace of subsequent increases will be "gradual" and in line with previous projections. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg

Az elmúlt háromnegyed évszázad legsúlyosabb, a jelzálogpiacról elindult gazdasági válsága 2008-ban tetőzött. 2009 év elejére pedig, minden kormányzati és jegybanki mentő lépés ellenére, teljes tőzsdei összeomláshoz vezetett. Ezen előzmények ismeretében érthető, hogy a gazdaságpolitika irányítói világszerte mindent elkövettek, hogy a hosszúra sikerült kilábalás minél stabilabb lábakon álljon, a gazdaság élénkülésével együtt javuló üzleti és fogyasztói bizalom pedig végre elfeledje a keserű emlékeket. A világ vezető nemzeti bankjai korábban nem látott összhangot mutatva 2008-ban elhozták az „ingyen pénz” korszakát.

A gazdasági növekedés végül mindenhol beindult, hol gyorsabban (USA-ban, Egyesült Királyságban), hol lassabban (mint például az Európai Unióban). A tartósan növekedési pályára álló országok közül elsőként az Egyesült Államokban vélték úgy a döntéshozók, hogy megérett az idő a zéró kamatpolitikától történő eltávolodásra. A december 16-án bejelentett negyedszázalékos kamatemelés önmagában nem tűnik jelentősnek, hiszen az amerikai bankrendszer számára ez azt jelenti, hogy szükség esetén félszázalékos kamatteher mellett kapnak pénzt a Fedtől.

A kamatemelés megkezdésével azonban elindult egy folyamat, ami a devizaárfolyamok változásán, a beruházási döntésekre gyakorolt hatásain keresztül a világ minden táján érinteni fogja az embereket. A hatás mértéke régiónként eltérő: van, ahol a helyi jegybankok az országaik magas sérülékenysége és nemzetközi tőkének való kiszolgáltatottsága miatt csak tompítani tudják a negatív következményeket.

Míg más vidékeken – ilyen például az Európai Unió vagy éppen Japán – akár hosszabb időn át képesek ellensúlyozni a tengerentúlról egyre drágábban elérhető pénzügyi források gazdaságaikra gyakorolt befolyását. Az Európai Központi Bank (EKB) éppen az amerikai döntés előtt egy héttel csökkentette tovább irányadó kamatszintjét. Ez jó hír a magyar gazdaság számára is, hiszen a Magyar Nemzeti Bank szándékaival egybeesik az EKB hosszan alacsony szinten tartani kívánt kamata. Az egymástól széttartó amerikai és európai kamatpályák egyik következménye volt, hogy az elmúlt hónapokban az euró és a forint együtt gyengült a dollárral szemben. Ez persze kedvező az exportőröknek, hiszen átmenetileg előnyösebb helyzetbe kerülnek amerikai versenytársaikhoz képest, viszont a fogyasztókat hátrányosan érintheti a dráguló importon keresztül.

Hosszabb távon az inflációs nyomás felerősödésével (az olajárak sem esnek a végtelenségig) további kamatemelések válnak majd szükségessé. Az adósságok megújítási kényszere során egyre magasabb kamatszintekre és a hitelezők pénzéért folyó erősödő versenyre számíthatnak a jelenleg a szokottnál kényelmesebb helyzetben lévő kormányzati és vállalati adósok.

A kamatteher növekedésével vagy a bevételi oldal növelésére, vagy a kiadások csökkentésére lesz szüksége az adósoknak.

A vállalatok esetében ez vagy áremelésekkel, vagy költségcsökkentéssel (létszámleépítés, beruházások elmaradása, hatékonyságnövelés) járhat, míg az államok előtt lehetőségként az adóemelések (újabb adók bevezetése), illetve a költségvetés kiadási oldalának (szociális, egészségügyi stb. kiadások) visszavágása állhatnak. A lakossági jövedelmeket az emelkedő kamatok a fogyasztási célú költések felől újból a megtakarítások felé terelik majd. A termelő és szolgáltató vállalatok számára pedig ez nem tűnik túl biztatónak, ha épp újabb beruházáson törnék a fejüket.


www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek