Gabonapiaci kesergő

A tavalyi év második felét az orosz és a francia búza árversenye dominálta, s az idei év első heteiben úgy tűnik, hogy idén sem lesz másként. A zuhanó olajárak és a gyenge gabonapiaci kereslet egyaránt árcsökkentésre sarkallja a nagyobb termelőket, ami a tőzsdéken újabb mélypontokat jelent.

Ország-világGeoPro2016. 01. 23. szombat2016. 01. 23.
Gabonapiaci kesergő

Évtizedes csúcsra ugrottak a francia exportőrök eladatlan készletei: a legfrissebb adatok szerint a mostanra tervezett mennyiségnél csaknem 600 ezer tonnával több, 5,78 millió tonna kenyérnek való maradt a nyakukon. Ezzel szemben Ausztráliában a korábban jelzettnél kisebb exportárualap miatt fő a feje a kereskedőknek. A tavaly év végén 17 millió tonnára csökkentett előrejelzést tovább mérsékeli a száraz időjárás, a jelenlegi adatok alapján csupán 16,6 millió tonna búzát tudnak elhelyezni az ázsiai piacaikon, ami hatéves mélypontot jelent. Az USDA (Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériuma) január eleji előrejelzésében Ausztráliára kiadott 26 millió tonnás termés és 18 millió tonnás export előrejelzését meglepődve szemlélték az ausztrál szakemberek, s úgy vélik, idén jó, ha a 23,5-24,5 millió tonnás termés összejön. A kínálkozó lehetőségre persze rögtön lecsaptak a franciák, akik, ha a hagyományos piacaikon nem kelendő, akár Indonéziáig is hajlandóak elhajózni az árut. Az ausztráloknak rajtuk kívül egyre gyakrabban kell megküzdeniük a kanadai, argentin és ukrán exportőrökkel is. A mostani alacsony olajárak mellett a szállítási költségek egyre kevésbé riasztják el a távoli versenytársakat.

Nem csupán az országok küzdelme vált egyre keményebbé a nyomott árak miatt, de a takarmánybúza sok helyütt a takarmánykukorica versenytársává tudott válni. A brit állattenyésztők az olcsó hazai árualappal amerikai kukoricaimportot tudnak kiváltani, ami igen kellemetlen hír az amúgy is rekord közeli készletekben fürdő amerikai gazdák számára.

A hatalmas többletek mellett azonban kockázatok is vannak a rendszerben, amely később az árakra is hatással lehet. Közvetlen versenytársainknál, az orosz és ukrán termelőknél az őszi vetési időszakban tapasztalt szárazság után a hideg tél sem kímélte az idei termést. Friss becslések szerint a fekete-tengeri kikötőkből induló búzaexport akár 5 millió tonnával elmaradhat a mostanitól a 2016/17-es szezonban, ami növelheti az EU-s búza keresletét.

Csökkenést jeleztek az amerikai kontinensről is: az USDA beszámolója alapján az USA-ban az előző évinél 8 százalékkal kisebb területen (14,6 millió hektáron) ültettek őszi búzát. Az okok között a hatalmasra duzzadt – és az erős dollár miatt nem túl versenyképes: az USA búzaexportja tavaly 44 éves mélypontra, 21,8 millió tonnára zuhant – eladatlan búzakészletek mellett a szójában elérhető magasabb megtérülést találjuk.

Eközben a braziloknál nem a termés mennyiségével, hanem a minőségével van gond: a késői fagyok, a jégeső és a szél miatt a szemtermés és a minőség sem éri el a kívántat. Az esésszám, a fajsúly és a glutén szintje miatt a termés döntő része nem értékesíthető, a malmok ehelyett Argentínából szereznek be jó minőségű árut. Az argentin export 77 százalékát, közel 4,7 millió tonnát Brazília vásárolta meg tavaly. Volt miből: tavaly kifejezetten jó volt az argentin termés, 11,75 millió tonnát takarítottak be. Az idei előrejelzés – habár nemrég 600 ezer tonnával megemelték – csupán 10,1 millió tonnával számol.

Hazánkban tavaly 5,28 millió tonna búza termett meg a földeken, a hektáronkénti termésátlag pedig, minden korábbi értéket meghaladva, 5,14 tonna lett. Az idei évvel kapcsolatban egyelőre optimisták a szakemberek, az őszi vetésű gabona jól viseli a telet. Remélhetőleg a helyenkénti belvizesedés sem okoz majd komolyabb gondokat.

Ezek is érdekelhetnek