Kevés az olajpénz

Újabb vérlázító szövegű dokumentumot tett közzé az Amerikai Egyesült Államok kormánya az Iszlám Államról. A szöveg egy arabról angol nyelvre lefordított fatva (azaz vallásjogi döntés az iszlám vallásban), amely megengedi, hogy kivegyék egy hitetlen/lázadó szerveit, ha ezzel meg tudnak menteni egy muszlimot. Mi több: a január 31-i keltezésű, 68. számú határozat szerint akkor is el lehet távolítani a szerveket, ha ebbe a kényszerdonor belepusztul. Az irat része egy nagyobb adathalmaznak, amelyet amerikai katonák találtak az ISIS pénzügyi vezetője, Abu Szajjaf tartózkodási helyén, annak kiiktatása után.

Ország-világ (farkas)2016. 01. 01. péntek2016. 01. 01.

Kép: Syrie, Hasakeh kurdistan Syrien 27/10/14 Raffineries artisanales de petrole situee au sud de la province de Hasakeh en Syrie capitale du gouvernorat d'Hassake. Dans cette zone rendue exsangue par la guerre, les seules sources de revenus sont l'élevage, l'agriculture et le raffinage de petrole. Plus de 70% de la population d'apres les ouvriers soit plusieurs milliers de personne, n'a pas d'autre choix que de travailler dans le raffinage; L Etat islamique a bloque le passage des camions, mettant tous les travailleurs de la zone au chomage pour plusieurs. Les travailleurs, la peau noire de pétrole, le visage enfoui dans un foulard tentent de se proteger des fumees toxiques. Les fumees noires qui se degagent par la combustion du pétrole brut dans les raffineries artisanales s etalent le long de la route internationale. Artisanal oil refineries in southern province of Hasakeh in Syria, Image: 209794883, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, MAXPPP, Fotó: Profimedia

Raffineries artisanales de petrole a Hasakeh au kurdistan Syrien
Syrie, Hasakeh kurdistan Syrien 27/10/14 Raffineries artisanales de petrole situee au sud de la province de Hasakeh en Syrie capitale du gouvernorat d'Hassake. Dans cette zone rendue exsangue par la guerre, les seules sources de revenus sont l'élevage, l'agriculture et le raffinage de petrole. Plus de 70% de la population d'apres les ouvriers soit plusieurs milliers de personne, n'a pas d'autre choix que de travailler dans le raffinage; L Etat islamique a bloque le passage des camions, mettant tous les travailleurs de la zone au chomage pour plusieurs. Les travailleurs, la peau noire de pétrole, le visage enfoui dans un foulard tentent de se proteger des fumees toxiques. Les fumees noires qui se degagent par la combustion du pétrole brut dans les raffineries artisanales s etalent le long de la route internationale. Artisanal oil refineries in southern province of Hasakeh in Syria, Image: 209794883, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, MAXPPP
Fotó: Profimedia

E határozat némileg alátámasztja az iraki ENSZ-nagykövet azon állítását, miszerint az ISIS szervkereskedelemmel foglalkozik – bár bizonyítékot nem nyújt. De éppen elég a megengedés: az egyébként a muszlim világban nem szokásos szervkiemelés mesés pénzekhez juttathatja a Kalifátust – kérdés, hogy akadnak-e vevők a foglyok májára-veséire. Forrásban nem szenvednek hiányt, az bizonyos.

A legutóbbi időkben a háborúban álló felek előszeretettel vádolják meg egymást illegális szervkereskedelemmel: ezt állították a szerb hatóságok a Koszovói Felszabadítási Hadseregről (UCK), és egymáshoz vágták ezt az Ukrajnában egymással szemben álló felek is. Hogy e vádak közül melyik bizonyul majd megalapozottnak, az egyelőre a jövő titka.

Az ISIS tagjai már bizonyították, hogy a fatvákat betűről betűre képesek követni: a rabszolga nőkkel való szexuális kapcsolatra (értsük: nemi erőszakra) vonatkozókat sajnos betartják, állítják a tanúk.

Persze előfordulhat, hogy az amerikaiak által bemutatott dokumentum nem eredeti, csupán a propagandagépezetük terméke. Így lenne a legjobb.


Azokat a személyeket, akik letették a fegyvert (…), akik betegség, sebesülés, elfogatás miatt vagy más ok következtében harcképtelenekké váltak, minden körülmények között, fajon, színen, valláson, hiten, nemen, (…) alapuló bármely hátrányos megkülönböztetés nélkül emberséges bánásmódban kell részesíteni. Ebből a célból mindenkor és mindenütt tilos a fent említett személyek tekintetében: a) az élet és a testi épség elleni merénylet, különösen a bármely formában megnyilvánuló emberölés, megcsonkítás, kegyetlen bánásmód, kínzás (…).                                      
III. Genfi Egyezmény

Ezek is érdekelhetnek