Kinek kell az angyalbőr?

Sorkötelezettség, sorkatonaság – e két szó és ezek pontosabb-pontatlanabb értelmezése vert ki újabb biztosítékokat az ország amúgy is megviselt biztosítékszekrényében. Próbáljunk tiszta vizet önteni a terepszínű pohárba.

Ország-világK. F.2016. 01. 22. péntek2016. 01. 22.

Kép: Tavaszi lendület 2012 hadgyakorlat A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karának hadgyakorlata, amelyen a katonai vezetői szakra járó honvéd tisztjelöltek részt vesznek és a támadás, védelem harcászati mozzanatait gyakorolják pirotechnikai eszközökkel. MH Ludovika Zászlóalj kiképzőbázis, Ócsa katonaság, hodvédség, harc, csata 2012.04.19. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Kinek kell az angyalbőr?
Tavaszi lendület 2012 hadgyakorlat A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karának hadgyakorlata, amelyen a katonai vezetői szakra járó honvéd tisztjelöltek részt vesznek és a támadás, védelem harcászati mozzanatait gyakorolják pirotechnikai eszközökkel. MH Ludovika Zászlóalj kiképzőbázis, Ócsa katonaság, hodvédség, harc, csata 2012.04.19. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Egy múlt héten szombaton, az Új Néplapban megjelent interjúban újságírói kérdésre az Országgyűlés  elnöke azt válaszolta: a sorkötelezettségeltörlését hibának tartja, amelynek orvoslása többe fog kerülni, mint amennyit a fenntartására kellett volna fordítani. Következő mondatában pedig azt: ha vissza akarnánk állítani a sorkatonaságot, az a sorköteles férfiak elvándorlásának növekedését okozná. Azt is hozzátette, hogy a kormány szeretné növelni az önkéntes tartalékosok állományát. Szavai összerögvestvitát generáltak, melyet végül a miniszterelnök zárt le, mondván: nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye. Hogy senki ne maradjon tájékozatlan az ügyben, idézünk néhány gondolatot Magyarország Alaptörvényének XXXI. cikkéből. Eszerint:


- Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.
- Magyarország önkéntes honvédelmi tartalékos rendszert tart fenn.
- Rendkívüli állapot idején, vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek (…).
- Ugyanők számára rendkívüli állapot idejére (…) honvédelmi munkakötelezettség írható elő.
- Ugyanők számára honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében (…) polgári védelmi kötelezettség írható elő.



A sorkötelezettség arra való, hogy az említett férfiak állapotuk szerint nyilván legyenek tartva – rendkívüli állapot esetén, amely többnyire váratlanul következik be, nem árt, ha nem a szolgálatképtelenek kiszűrésére pazarolja idejét az illetékes hivatal. Tehát a sorozás (katonai nyilvántartásba vétel, egészségügyi vizsgálat) nem behívóparancs – ilyet nem is lehet kiadni, mivel a kötelező sorkatonaság Magyarországon jogszabályi rendelkezéssel 2004-ben megszűnt.

 

EURÓPAI KÖTELEZŐK. Nem ismeretlen gyakorlat a kötelező sorozás és pozitív elbírálás esetén a szolgálat, bár csak a sorozottak 10-20 százalékát találják alkalmasnak a tényleges szolgálatra. Ausztria, Dánia, Finnország, Görögország, Litvánia, Ciprus, Svájc fiatal férfiúi túlesnek ezen. Norvégiában 2013 óta a nők is sorkötelesek – az északi országban száz sorozottból mindössze tizenöten lesznek katonák.

Ezek is érdekelhetnek