Lajstromban a baglyok

Múlt héten fejeződött be az immár nálunk is hagyományosnak tekinthető bagolyszámlálás a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében. Az időzítés nem véletlen, hiszen a tél beköszöntével csapatokba verődnek és a határból a településekre húzódnak az erdei fülesbaglyok. Így egyszerűbb őket számba venni, az adatokból pedig a fészkelőállomány nagyságára, annak változására lehet következtetni.

Ország-világValló László2016. 01. 25. hétfő2016. 01. 25.

Kép: Hortobágy, 2016. január 6. Erdei fülesbaglyok (Asio otus) a Hortobágyon 2016. január 6-án. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a belterületi erdei fülesbagoly telelőhelyeinek összehangolt felmérésére úgynevezett szinkronszámolást tart január 8. és 11. között. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Lajstromban a baglyok
Hortobágy, 2016. január 6. Erdei fülesbaglyok (Asio otus) a Hortobágyon 2016. január 6-án. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a belterületi erdei fülesbagoly telelőhelyeinek összehangolt felmérésére úgynevezett szinkronszámolást tart január 8. és 11. között. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

A madarászokból és önkéntesekből álló számlálóbiztosok nem voltak könnyű helyzetben, hiszen az éjszakai életmódot folytató baglyokat a nappali alvótanyájukon nem könnyű fölfedezni. (Jellemzően örökzöld fákon bújnak meg, nem ritka, hogy egy-egy fán tíz-húsz példány is összezsúfolódik.) Segítségükre voltak viszont a madarak táplálékmaradványai (a szőrt és csontokat tartalmazó köpeteik), amelyek a közeli jelenlétükről árulkodtak.

Az országos szintű bagolyszámlálásban 76 számlálóbiztos vett részt, a fölmérést 115 település mintegy 200 helyszínén végezték – adta hírül Kovács Ágnes természetvédelmi mérnök, a számlálás vezetője. Az eredmény: 4300 erdei fülesbagoly lajstromba vétele, ami éppen ezerrel több, mint a tavaly leltárba vett szárnyasok száma. A legtöbb „fülest”, összesen 323 példányt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén regisztrálták.

De a lajstromba vett madarak száma Balmazújvárosban, Karcagon, Kisújszálláson és Törökszentmiklóson is meghaladta a 160-at. A számlálás Baranya megyében is sikerrel zárult; az erdei fülesbaglyok itteni állománya stabilnak mondható.

Összes fészkelőállományuk 15-20 ezer párra tehető hazánkban, míg a nálunk telelő bagolynépesség a 30 ezer példányt közelíti. (Ez utóbbiak között a Kárpát-medencén túli területekről érkező baglyok is akadnak.)

A mezei pocok pusztításával az erdei fülesbagoly viszonozhatatlan szolgálatot tesz a gazdálkodó embernek. Nálunk védett, eszmei értéke 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetnek