Megállíthatatlanul mélyülő szakadék, filantrokapitalizmus kockázatokkal: Követhetetlen milliárdok

A világ 62 leggazdagabb embere annyi vagyonnal rendelkezik, mint a világ legszegényebb fele, azaz 3,2 milliárd ember – derült ki az Oxfam nemzetközi segélyszervezet idei, e héten közzétett jelentéséből.

Ország-világ(markos)2016. 01. 24. vasárnap2016. 01. 24.

Kép: Children play in their favela (shanty town) in Sao Paulo, overlooked by rich apartment blocks. The urban rich and poor live close together in the major cities in Brazil. Here a poor favela area is right next to the rich Murumbi in Sao Paulo. Brazil., Image: 130021521, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Brazil - Sao Paulo - rich and poor live close together in Sao Paulo.
Children play in their favela (shanty town) in Sao Paulo, overlooked by rich apartment blocks. The urban rich and poor live close together in the major cities in Brazil. Here a poor favela area is right next to the rich Murumbi in Sao Paulo. Brazil., Image: 130021521, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

A szegények és a gazdagok közötti szakadék megállíthatatlanul nő. 2010 és 2015 között a legszegényebbek 50 százalékának vagyona 41 százalékkal csökkent annak ellenére, hogy a Föld népessége 400 millióval nőtt. Ugyanebben az időszakban a 62 leggazdagabb vagyona 500 milliárd dollárral, 1,76 ezer milliárd dollárra nőtt. A jótékonysági szervezet állítása szerint 2010-ben a 388 leggazdagabb ember tulajdonában ugyanakkora vagyon volt, mint a világ legszegényebb 50 százalékáéban.

Ez a szám 2014-ben 80 főre, majd 2015-ben 62-re csökkent. Korunk legmódosabb emberei látszólag sokat tesznek a fejlődő országokért. Alapítványokon keresztül globálisan segítik a világ szegényeit. A Global Policy Forum tanulmánya szerint azonban a befolyásos filantróp (emberszerető) alapítványok aláássák a kormányok szuverenitását és az ENSZ-hez hasonló nemzetközi szervezetek működésének megítélését. A tanulmány szerint a 27 legnagyobb alapítvány a jelentős politikai befolyás mellett tekintélyes vagyonnal, együttesen több mint 360 milliárd dollárral rendelkezik. Az alapítványi költések az elmúlt tíz évben megháromszorozódtak, évente 10 milliárd dollárra rúgnak napjainkban. Közülük is a Bill és Melinda Gates által létrehozott alapítvány vezet a maga 2,6 milliárd dolláros éves adományával (2014) a riport szerint, ezenkívül a Gates Alapítvány a legnagyobb, nem állami támogatója a WHO-nak, a nemzetközi egészségügyi szervezet- nek is.

A „filantrokapitalizmus” számos kockázatot rejt magában, állítják a kutatók, többek közt gyengíti a globális kormányzást, bizonytalanná teszi a finanszírozást, hiányos a számon kérhetőség és monitorozás rendszere. A tanulmány példának szintén a Gates Alapítványt említi, amely támogatásának nagy részét afrikai országok mezőgazdasági fejlesztésére fordítja. Ám a 669 millió dollárnak mindössze 4 százaléka jut el a fekete kontinens civil szervezeteihez – a többi amerikai és európai központi szervezeteknél marad.

Ezek is érdekelhetnek