Mérföldkő az orvoslásban

Orvostörténeti szenzációval búcsúzott az óesztendő. Az Országos Onkológiai Intézetben december 12-én elvégezték az első hazai tüdőátültetést: egy 53 éves férfi kapott új szervet, egy 59 éves férfi tüdejét.

Ország-világH. E.2016. 01. 07. csütörtök2016. 01. 07.

Kép: Budapest, 2015. december 19. Stumpf Tibor, a Magyarországon első sikeresen végrehajtott tüdőtranszplantáción átesett beteg az Országos Onkológiai Intézetben 2015. december 19-én. A hatórás műtétet december 12-én végezték el, a beteg jól van. Egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át az 53 éves férfiba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Mérföldkő az orvoslásban
Budapest, 2015. december 19. Stumpf Tibor, a Magyarországon első sikeresen végrehajtott tüdőtranszplantáción átesett beteg az Országos Onkológiai Intézetben 2015. december 19-én. A hatórás műtétet december 12-én végezték el, a beteg jól van. Egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át az 53 éves férfiba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

A hazai betegeknek mindeddig Bécsbe kellett utazniuk az életmentő műtétért; tavaly 12 páciens kapott ott új szervet, s Magyarország 38 tüdőt adott át az osztrák kórháznak. A tüdőtranszplantáció technikáját ugyancsak Bécsben, a világ egyik vezető klinikáján sajátította el az a magyar orvoscsoport, amely a beavatkozást végezte. Mostantól csak a nagy rizikóval járó műtéteket végzik Ausztriában, a többi beteget a bécsivel azonos feltételek között itthon operálják. A magyar mellkassebészet mostantól felzárkózott a világ élvonalához – értékelt dr. Lang György, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója.

A hatórás műtét eseménytelen volt, a beteg jól van – közölte, s köszönetet mondott annak a 93 munkatársának – a beteget felkészítőknek, a donortüdő kivételében részt vevőknek, a műtétet végzőknek és a beteget ápolóknak –, akik részesei voltak az életmentő beavatkozásnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek