Miből fizetik a révészt? - Öten pert nyertek, a többiekkel mi lesz?

Jó hírként érte a fehér köpenyeseket, hogy megnyerte az elmaradt cafeteriajuttatások kifizetéséért indított pert az egri Markhot Ferenc Kórház öt dolgozója. Ők a bírósági határozat alapján megkapják a járandóságukat, de kétséges, hogy a többiek hozzájutnak-e a nekik is jogosan járó pénzükhöz.

Ország-világPE2016. 01. 31. vasárnap2016. 01. 31.

Kép: Egri Markhot Ferenc kórház Eger betegellátás 2016 01 22 Fotó: Kállai Márton

Miből fizetik a révészt? - Öten pert nyertek, a többiekkel mi lesz?
Egri Markhot Ferenc kórház Eger betegellátás 2016 01 22 Fotó: Kállai Márton

A cafeteriajuttatásról szóló megállapodást ugyanis a Kúria januári döntése után felmondta az intézmény vezetője. Dr. Tóth Ildikó megbízott főigazgató közleményében tudatta, hogy ő csak „megörökölte” a 2013-ban kialakult áldatlan helyzetet, s egy korábbi rossz döntés következményeit viseli most Heves megye kórháza. Egyúttal most megkezdték az egyeztetést az Állami Egészségügyi Központtal és a dolgozókkal is, akiket a napokban fórumra hívtak.

A négyszáz tagot számláló Egri Ápolási Szakszervezet bizakodva tekint a tárgyalások elé. Az egri nővérek remélik, hogy az 1350 egészségügyi dolgozó végül megkapja a béren kívüli juttatásokat, hasonlóan a 2013- ban próbaképpen indított cafeteriaper nyerteseihez.

Annak ellenére bíznak az egyezségben, hogy az intézmény főigazgatója nemrég elismerte: a mintegy 350 millió forint kifizetésének jelenleg hiányzik a fedezete a szigorú gazdálkodásra törekvő egri kórházban. Az államháztartási törvény szerint a kórház csak akkora kiadásra vállalhat kötelezettséget, amennyi bevétele van.

Ezek is érdekelhetnek