Mindenki menjen haza!

Szkander bég szemrebbenés nélkül nézte a hétvégén a lángokat Pristina központjában, ám ha van lelke a hadvezér bronzszobrának, egészen biztosan átmelegedett a csatazajtól. A műalkotástól kőhajításnyira lévő kormányépületet ugyanis egy időre lángba borították a tüntetők Molotov-koktéljai. Szerencsére a tűzoltóság idejében közbelépett, és eloltotta a tüzet, mielőtt bárki megégett volna. Ezzel együtt mégis voltak sérültjei a tüntetésnek: a rendőrség szerint tizennégy személyt kellett ellátni, közöttük tíz rendőrt és két újságírót – a tüntetők kövekkel és petárdákkal támadták a karhatalmat, amely könnygázzal felelt.

Ország-világ (farkas)2016. 01. 15. péntek2016. 01. 15.
Mindenki menjen haza!

A tiltakozó akciót a Vetëvendosje (Önrendelkezés) nevű ellenzéki, nacionalista párt hozta ki az utcára – eddig inkább képviselőik révén zavarták meg a parlament működését, könnygázt szabadítva el az üléseken. Koszovó nagyjából félmilliós lakosságú fővárosában mintegy nyolcezren vettek részt a megmozdulásban.

Az említett szervezet legfőbb célja, hogy Koszovó belügyeibe ne avatkozzanak be külső erők. Erők, amelyek nem kis mértékben kavarnak be a térségben. Először is ott van Szerbia. Koszovót sosem ismerte el önálló országnak, a pristinai kormánnyal pedig egyezséget kötött az észak-koszovói szerbek önrendelkezéséről, előjogairól és szerb pénzekkel való támogatásáról – igaz, a paktum november óta fel van függesztve. A Vetëvendosje ezt elítéli és az egyezmény megsemmisítését követeli.

Montenegróval szintén olyan egyezményt kötött a kormány, amelyet az ellenzék nem fogad el: ennek értelmében Koszovó mintegy 50 négyzetkilométernyi területről mond le nyugati szomszédja javára. Végül pedig ott van az országot felügyelő ENSZ – nos, menjenek ők is szépen haza, kéri a nacionalista párt.

A Molotov-koktélok mellett más folyadékot is bevetettek a koszovár tiltakozók: egy csoportjuk feltűnően behatolt a Megváltó Krisztus ortodox templomba, és odabent szimbolikusan könnyítettek magukon. Elgondolkodtató.

Tegyük hozzá: a templomot Slobodan Milošević regnálása idején kezdték építeni a szerb mindenhatóság jelképeként, és sosem fejezték be, valójában csak egy tájseb. Viszont remekül össze lehet kapni miatta – Oroszország máris tiltakozott…

Ezek is érdekelhetnek