Rossz kilátásokkal vágtak neki az évnek, most mégis elodázhatják a népszerűtlen lépést

Ünnepek utáni leárazás - Csokirajongó olvasóink előtt bizonyára nem ismeretlen a karácsony utáni szaloncukor- és csokimikulás-akciók sora. Ilyentájt töredékáron szerezhetik be az ünnepekről megmaradt árukészletet, s jól beosztva akár január végéig is kitarthat a nassolnivaló. Az akciók után persze visszajönnek a régi árak, a vásárlók pedig visszafogottabban közelítenek kedvenceikhez.

Ország-világGeoPro2016. 01. 30. szombat2016. 01. 30.
Rossz kilátásokkal vágtak neki az évnek, most mégis elodázhatják a népszerűtlen lépést

Ha a január elején látott árakra egy ideig nem is számíthatunk, némi jó hírrel azért szolgálhatok: a decemberben éves csúcsra ugró kakaóárak egy hónap alatt húsz százalékkal kerültek lejjebb.

Ez pedig azt jelenti, hogy a korábban az áremelés lehetőségét mérlegelő feldolgozók a bőséges kínálat miatt elodázhatják e népszerűtlen lépést. Pedig igencsak rossz kilátásokkal futottak neki az idei évnek. A tavalyi szezonban betakarított 4,2 millió tonnányi kakaó hiába haladta meg 25 ezer tonnával a keresletet, a szakértők az idei évben csupán 4,05 millió tonna kakaóra számítottak. A legnagyobb termelő címét birtokló Elefántcsontpart a 2015-ös 1,25 millió tonnához képest idén csupán 1 millió tonna exportot jelzett előre, s ezt Ghána javuló termelési kilátásai sem tudják ellensúlyozni. Az aggodalmat fokozta az El Niño jelenség nyomán Afrikát sújtó szárazság, illetve a Szahara felől érkező hideg és száraz szél, a Harmattan.

S hogy ezek után mégis miért zuhant hirtelen a csokoládé legfontosabb alapanyagának ára? Legfőbb oka, hogy Nyugat-Afrikában ilyenkor van a betakarítási időszak, a termelők pedig – a világ többi részéhez hasonlóan – ilyenkor igyekeznek minél hamarabb pénzzé tenni árujukat. A piacra kerülő hatalmas mennyiség természetesen leszorítja az árakat. Az árcsökkenés másik oka, hogy a tavalyi szezon végleges számai a korábban jelzetthez képest 36 ezer tonnás többletet mutattak. A harmadik – és szintén nem elhanyagolható – ok a tőzsdéken és árupiacokon az elmúlt hetekben egyaránt végigsöprő eladói hullám. Időközben az időjárás is kegyes volt a kakaóültetvényekhez, a Harmattan a vártnál kevésbé volt intenzív és hűvös, emellett az El Niño is csupán visszafogottan éreztette hatását.

Míg a kínálati oldalon pozitív hírek érkeztek, a keresleti oldal gyengélkedése szintén az árcsökkenés irányába hatott. A svájci Lindt csokoládégyár várt alatti kereslettel szembesült az év legerősebb negyedévében. Az okok között a deflációs nyomást, a terrorizmus terjedésével kapcsolatos félelmeket, illetve az Európában még mindig magas munkanélküliséget említették. A javuló munkaerőpiaci kilátásokkal jellemzett USA-ban szintén gyengén ment a gyártónak, itt is a korábbi növekedési előrejelzéseiktől elmaradó számokat tettek közzé. Csekély vigasz csupán, hogy az ázsiai kereslet a vártnál jobban alakult. Ázsiával kapcsolatban további pozitív fejlemény, hogy a kakaófeldolgozók által megőrölt kakaó mennyisége az egy évvel ezelőtti mennyiséget 14 százalékkal múlja felül. A földrész továbbra is az egyik legnagyobb növekedési potenciállal kecsegtet, mind termelői, mind fogyasztói oldalon. Az Európában feldolgozott mennyiség ezzel szemben tavaly 6 százalékkal növekedett, Észak-Amerikában pedig 7 százalékkal esett vissza, ez utóbbi négyéves mélypontot jelent.

S hogy a szüret után hogy alakulnak majd az árak? Tavaly komoly drágulást láthattunk, és ha az előrejelzéseknek hinni lehet, idén sem lesz ez másképp. Ha a nagy gyártóknak sikerül a mostani árakon kellő mennyiséget felhalmozniuk, talán egy időre megúszhatjuk az oly sokszor emlegetett áremelést.

 

www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]