Szembetűnő: fiatalabbak és jóval képzettebbek is a magyaroknál - Diplomás bevándorlók

Az utóbbi években jelentősen megnőtt az Európai Unióba nem EU-s országból bevándorlók száma. Nincs ez másképp Magyarországon sem. Felmérésekből pedig kiderül, több a diplomás a bevándorlók között, mint a magyarok esetében. A kutatások azokat a nálunk élő külföldieket vizsgálják, akik nemcsak átutaznak rajtunk keresztül Nyugat-Európába, hanem hosszabb távra telepednek le országunkban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a már itt élő külföldiek között két és félszer annyi a diplomás, mint a magyarok körében, egyötödük mégis alacsonyabb végzettséget igénylő munkát végez.

Ország-világMunkatársunktól2016. 01. 28. csütörtök2016. 01. 28.
Szembetűnő: fiatalabbak és jóval képzettebbek is a magyaroknál - Diplomás bevándorlók

Kiderült az is, hogy a nálunk letelepedő, harmadik világbeli állampolgárok között nagyobb a férfiak aránya, mint a nőké, illetve a korukat tekintve a migránsok korösszetétele általánosan alacsonyabb, mint a magyaroké. Vagyis: a munkára alkalmas 25–54 éves korosztály aránya a bevándorlók között 54 százalék, míg a magyarok körében nincs 42 százalék.   

Szembetűnő továbbá, hogy nem csak fiatalabbak, de jóval képzettebbek is a magyaroknál: a felsőfokú képzettséggel rendelkezők aránya 48 százalék (a magyarok esetében ez az arány 20 százalék). Ennek egyik oka lehet, hogy az országukból nagyobb részt azok vándorolnak el, akik ott diplomát szereznek, majd Európában telepednek le és itt dolgoznak – és nagyobb eséllyel kapnak munkát. A nemzetiségeket illetően a bevándorló oroszok között a legnagyobb a diplomások aránya.

Ezek is érdekelhetnek