Terjedő vallásháború

Egy hét telt el az évből, de a Közel- Keleten annyi minden történt, mint régebben egy év alatt sem. Sajnos többnyire olyan események következtek be, amelyeket nem lehet pozitív jelzőkkel illetni.

Ország-világKirály Farkas2016. 01. 09. szombat2016. 01. 09.

Kép: Bahraini women hold posters bearing portraits of prominent Shiite Muslim cleric Nimr al-Nimr during a protest against his execution by Saudi authorities, in the village of Jidhafs, west of the capital Manama on January 3, 2016. Iraq's top Shiite leaders condemned Saudi Arabia's execution of Nimr, warning ahead of protests that the killing was an injustice that could have serious consequences. AFP PHOTO / MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP / MOHAMMED AL-SHAIKH, Fotó: MOHAMMED AL-SHAIKH

Terjedő vallásháború
Bahraini women hold posters bearing portraits of prominent Shiite Muslim cleric Nimr al-Nimr during a protest against his execution by Saudi authorities, in the village of Jidhafs, west of the capital Manama on January 3, 2016. Iraq's top Shiite leaders condemned Saudi Arabia's execution of Nimr, warning ahead of protests that the killing was an injustice that could have serious consequences. AFP PHOTO / MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP / MOHAMMED AL-SHAIKH
Fotó: MOHAMMED AL-SHAIKH

Szaúd-Arábia azzal került a hírek élére: január 2-án kivégeztek negyvenhét embert terrorizmus vádjával. A legismertebb közöttük egy síita főpap, Nimr al-Nimr ajatollah volt. A terrorcselekmény, amellyel megvádolták: az arab tavasz idején tüntetésekre bujtott fel embereket. A több mint egy éve halálra ítélt Al-Nimr valóban központi alakja volt a szaúdi királyságban 2011–2012-ben zajló tüntetéseknek, amit nem is tagadott, de mindvégig állította: erőszakra sosem buzdított. Hiába: a szaúdi rezsim mindennél jobban tart az ellenzékétől – ahol kuruzslásért vagy istenkáromlásért is kivégeznek embereket, mire számíthat egy ellenzéki, aki annak idején az ország keleti részének függetlenedését is kilátásba helyezte.

A szaúdi vezetésnek erősnek kell mutatkoznia, hisz bajban van: elemzők szerint öt év alatt az ország feléli tartalékait, s ha addig nem talál ki valami okosat a királyi család, az ország összeomolhat. Irán, az iszlám világ másik nagyhatalma hevesen reagált a kivégzés( ek)re. A síita többségű országban (ahol amúgy szintén kivégeznek évente úgy kétszáz embert) óriási tüntetések fogadták al-Nimr kivégzését. A tüntetők felgyújtották a szaúdi követséget, az iráni vezetők bosszút ígérnek. A kormánypárt azt kérte a kormánytól, hogy zárják be a nagykövetséget, azonnal utasítsák ki a nagykövetet, és végeztessék ki a szaúdi terroristákat, akiket Iránban tartanak fogva.

Jelenleg a két ország közt nincs diplomáciai kapcsolat, nincs légi közlekedés, polgáraik pedig nem utazhatnak a másik országba. Hétfőn Bahrein is megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, a lépés a szaúdiakkal való szolidaritást jelzi. Ugyanezt tette Szudán is. Az Egyesült Arab Emírségek visszafogottabban cselekedett: teheráni nagykövetét ügyvezetőre cserélte. Nem mellesleg Szaúd-Arábia épp egy 34 iszlám országból álló katonai koalíciót vezet néhány hete, Irán pedig újabban egyszerre van jóban Oroszországgal és az USA-val.

 


JÖHET KELET?
Kína megalkotta első terrorellenes törvényét, amely január 1-jétől él. A jogszabály alapján akár külföldre is küldhet katonai erőket a terrorizmus felszámolására, bár a kínai pártvezetés és a média általában az ujgur és a tibeti függetlenségi mozgalmak tagjait nevezi terroristáknak. Mindenesetre a szír ellenzék vezetője, Khaled Khoja még a héten kétnapos látogatást tesz Kínában, ahol az ottani külügyminiszterrel folytat majd tárgyalásokat.
 

 

NORMÁLIS HOZZÁÁLLÁS
Törökországnak be kell ismernie, hogy Izrael olyan ország, amelyre szüksége van, és ez fordítva is igaz – fogalmazott csavarosan az éveken keresztül Izrael-ellenes diskurzusáról ismert török elnök, Recep Tayyip Erdoğan. A két ország viszonya 2009-ben romlott meg, amikor izraeli kommandósok támadtak meg egy török segélyszállító hajót, megölve annak kilenc utasát.
 

Ezek is érdekelhetnek