A világ retteg, mióta összefüggést találtak a vírus és a kóros kisfejűség között

Alighogy lecsengett az Ebola-járvány, ismét egy vírus tartja rettegésben a világot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki a Zika-vírus rohamos terjedése miatt.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 02. 07. vasárnap2016. 02. 07.

Kép: Geovane Silva holds his son Gustavo Henrique, who has microcephaly, at the Oswaldo Cruz Hospital in Recife, Brazil, January 26, 2016. Health authorities in the Brazilian state at the center of a rapidly spreading Zika outbreak have been overwhelmed by the alarming surge in cases of babies born with microcephaly, a neurological disorder associated to the mosquito-borne virus. Picture taken on January 26, 2016. REUTERS/Ueslei Marcelino TPX IMAGES OF THE DAY - RTX24A29, Fotó: © Ueslei Marcelino / Reuters

Geovane Silva holds his son Gustavo Henrique, who has microcephaly, at the Oswaldo Cruz Hospital in Recife, Brazil
Geovane Silva holds his son Gustavo Henrique, who has microcephaly, at the Oswaldo Cruz Hospital in Recife, Brazil, January 26, 2016. Health authorities in the Brazilian state at the center of a rapidly spreading Zika outbreak have been overwhelmed by the alarming surge in cases of babies born with microcephaly, a neurological disorder associated to the mosquito-borne virus. Picture taken on January 26, 2016. REUTERS/Ueslei Marcelino TPX IMAGES OF THE DAY - RTX24A29
Fotó: © Ueslei Marcelino / Reuters

Egyes szakértők szerint ez a kórokozó nagyobb kockázatot jelent a világ lakossága számára, mint a több mint tízezer afrikai életét követelő Ebola. Borúlátó jóslatok szerint az idén a 4 milliót is elérheti a fertőzöttek száma az amerikai kontinensen. Vajon jogos- e a globális riadalom, s nekünk itt, Magyarországon kell-e félnünk a kórokozó megjelenésétől? – kérdeztük dr. Nagy Károlyt, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének egyetemi tanárát.

– Elképzelhető, hogy a WHO kicsit túlreagálja a dolgokat, de inkább riasszák a lakosságot és a hatóságokat, mint hogy fontos információk sikkadjanak el. A Zika-vírust évtizedek óta ismerjük, 1947-ben azonosították az afrikai rhesus makákó majmokban.

Emberben először 1968-ban izolálták. Ahogy a sárgalázat, ezt is egy ízeltlábú, az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A Zika-járvány 2014-ben ütötte fel először a fejét, Északés Dél-Amerika, valamint a karibi térség országaiban. Eddig nem okozott különösebb problémát.

A média érdeklődését az váltotta ki, hogy az orvosok összefüggést találtak a Zika-vírusos fertőzés és a kóros kisfejűség (mikrokefália) között.

S miért pont Dél-Amerikában? Ennek valószínűleg a rossz higiénés körülmények, a nagyobb zsúfoltság lehet az oka – magyarázza szakértőnk. Ám nem minden fertőzés jár ilyen megbetegedéssel: a mikrokefáliával született csecsemők mindössze kis hányadánál azonosították a vírust. E fejlődési rendellenességet a herpesz, a rubeola vagy a szifilisz is kiválthatja. Ami viszont aggodalomra adhat okot: Venezuelában több mint 200 fertőzöttnél az úgynevezett Guillain–Barré-tünetegyüttes megjelenését észlelték. Ez az alsó végtagok bénulásával kezdődik, majd átterjed a karokra és más testrészekre, illetve érintheti a légzőszerveket is, ami fulladásos halálhoz vezethet.

A Zika-vírus-fertőzöttek 80 százaléka azonban tünetmentes, kis hányaduk panaszkodik enyhe influenzaszerű tünetekre.

A WHO szakemberei joggal aggódnak amiatt, hogy az egyiptomi szúnyog – mely eddig Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában volt honos – a bolygó egyre több pontján megjelenik az éghajlatváltozásnak, a kontinenseken átívelő kereskedelemnek köszönhetően. A hűvösebb európai klímát azonban nem kedveli, ezért nem valószínű, hogy itt elszaporodik.

Védőoltás vagy orvosság egyelőre nincs a kór kezelésére. Az USA-ban gőzerővel dolgoznak a vakcina kifejlesztésén, de évekbe telik, mire abból engedélyezett szer lehet. Azoknak, akik a fertőzött területekre utaznak, annyit lehet tanácsolni, hogy minden lehetséges módon védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Ezek is érdekelhetnek