De miért pont most?! Szökik az év, szökik a nap, és ez így van már több mint ötszáz éve

Eltűnt napok nyomában - A kérdés csak az, minek is kell szöknie az évnek, s főként: miért éppen februárban? Írásunk a friss Szabad Föld 25. oldalán.

Ország-világSZF-ajánló2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
De miért pont most?! Szökik az év, szökik a nap, és ez így van már több mint ötszáz éve

"Minek is kell szöknie az évnek, s főként: miért éppen februárban? Pedig annak jó oka van, hogy négyévente szökőévet írnak a naptárak. Különben zavar támadna az időben" - a részletek F. Tóth Benedek "Eltűnt napok nyomában című cikkében olvashatók.
(Címlapfotónk forrása: Shutterstock)



További kiemelt ajánlataink a február 26-án megjelent Szabad Földből:


Nemek harca az unióban
Udvariatlan színfoltként hatott az unióba nettó befizetőnek számító Olaszország miniszterelnökének fenyegetése: vállaljanak nagyobb szolidaritást a kelet-európai államok, különben nem kapnak több pénzt. 
VIHAROS IDŐKET ÉL a fennállásának 60. évfordulóját jövőre ünneplő Európai Unió, a válság üzemmód szinte állandósult. Vajon képes megbirkózni a menekültválsággal? Vagy az EU továbbra is a nemzetpolitikai csatározások porondjaira állított bűnbak marad, mint ahogy azt a briteknél látjuk a „menni vagy maradni” kérdése körül kibontakozó hajtépésben? A legutóbbi uniós csúcstalálkozón sem születtek végleges válaszok ezekre a fontos kérdésekre.
Munkatársunk, Markos Mária összeállítása a február 26-i Szabad Földben.



Nekem a hatalom nem való
Miért az történik az egészségügyben és az oktatásban, amit látunk? Rejtély Spiró György számára, hogy az állam miért nem tudja megoldani a rá háruló feladatait. 
VISSZATÉRT A SZÍNHÁZHOZ, művészeti főtanácsadó lett a szegedi teátrumban. Lázasan dolgozik esszékötetén, nagyregényt viszont nem várhatunk tőle. Figyeli a közéletet: mulatságosnak tartja. Úgy él, mint egy nyugdíjas kispolgár.
Spiró György Kossuth-díjas íróval beszélgetett munkatársunk, Borzák Tibor. Az interjú a friss Szabad Földben jelent meg.


Vétkesség vélelme
Az elkövetőket legszívesebben föld alatti tömlöcökben, vasgolyóra verve, kenyéren és vízen tartanák. A drákói szigor azonban biztosan nem működik a XXI. században. 
HOGYAN KERÜLHET közös zárkába egy előzetes letartóztatott és egy jogerős elítélt? Muszáj megvádolt politikusokat, közéleti személyeket kamerák kereszttüzében, bilincsben, vezetőszáron kísérni a bíróságon, amikor nyilvánvalóan csekély a szökésveszély? Amíg áldatlan állapotok uralkodnak hazánkban, a strasbourgi bíróságon Magyarország sorozatosan alul marad majd... 
Munkatársaink, Szijjártó Gabriella és Guba Zoltán összeállítása sok friss példával a február 26-i Szabad Földben.




TOVÁBBI AJÁNLATAINK CSALÁDI MAGAZINUNKBÓL: 


Kéttányérnyi mesterség
Szakácsversenyen jártunk


Hálánk tarifája
Szükséges rossz: a hálapénz


Gazdabál a Fekete Sasban
Az olvasó oldal


Világbajnok magyar csili
Házunk tája 


Ártatlan gyilkosok
Ujlaki Ágnes tévékritikája

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek