Fehéren fénylenek

Az óriáskagyló a kijelzők és a napelemek gyártásában forradalmi áttörést hozhat, ha sikerül hatékonyan reprodukálni a biológiai alapú fénykibocsátó módszerét. Amerikai tudósok vizsgálták meg közelebbről az óriáskagylók két faja, a Tridacna maxima és a Tridacna derasa színjátszó sejtjeit, melyek gyönyörű fehér fényt képesek kibocsátani.

Ország-világMunkatársunktól2016. 02. 18. csütörtök2016. 02. 18.
Fehéren fénylenek

Egészen megdöbbentek a kutatók azon, hogy a sejtek éppen úgy működnek, mint az elektromos kijelzők, azzal a jelentős különbséggel, hogy ezeknek az állatoknak csak napfényre van szükségük ahhoz, hogy feltöltődjenek. Ha képesek lennénk olyan kijelzőket gyártani, amelyek az óriáskagylók módszerével jelenítik meg a színeket, akkor azok sokkal energiahatékonyabbak lennének – vélekednek a tudósok.

Bár az óriáskagylók tápanyagszegény vizekben élnek, akár méteresre is megnőnek, mert jó kapcsolatot ápolnak egy algafajjal, amely a napfény energiáját hasznosítva ellátja őket szénhidrátokkal. A kagylók nemcsak védelmet adnak az algának, hanem a speciális, színjátszó iridocita sejtjeikkel az albérlőjükhöz eljutó fény mennyiségét is növelni tudják. Az óriáskagylófajok ilyen sejtjeiben az a legkülönlegesebb, hogy azok különböző színeket állítanak elő, és ezek keveréke jelenik meg fehér színként. Magyarán a kagyló ugyanúgy keveri ki a színeket, mint a tévék. Ha a kijelzőt megnézzük nagyítóval, azon is jól látszik, hogy különböző színű pixelekből áll. A kagyló előnye a tévéinkkel szemben, hogy nagyon kevés energiával működik. Ezért akarják a kutatók tovább tanulmányozni a sejteket, hátha sikerül ellesni és lemásolniaz óriáskagylók módszerét.

Ám sietniük kell, mert a túlhalászat következményeként egyre kevesebb az óriáskagyló a világ óceánjaiban.

Ezek is érdekelhetnek