Ha luxus a látás

EGYRE GYAKRABBAN HALLUNK a gyermekszegénység felszámolásáról. A nélkülöző gyerekek nemcsak élelemben szenvednek hiányt: ha betegek, szüleik nem tudják kiváltani a gyógyszert – vagy éppen a szükséges szemüveget. Ez pedig megpecsételi sorsukat.

Ország-világHardi Judit2016. 02. 08. hétfő2016. 02. 08.

Kép: Gyimesfelsőlok, 2012. május 8. Egy kislány szemét vizsgálják a romániai Gyimesfelsőlok óvodájában. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai évente kétszer utaznak hagyományos vizsgálati körútjukra a Hargita megyébe, ahol rászoruló gyermekek egészségügyi szűrését, vizsgálatát és kezelését végzik a megyei kórházban és az oktatási intézményekben. MTI Fotó: Mohai Balázs, Fotó: Mohai Balázs

Ha luxus a látás
Gyimesfelsőlok, 2012. május 8. Egy kislány szemét vizsgálják a romániai Gyimesfelsőlok óvodájában. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai évente kétszer utaznak hagyományos vizsgálati körútjukra a Hargita megyébe, ahol rászoruló gyermekek egészségügyi szűrését, vizsgálatát és kezelését végzik a megyei kórházban és az oktatási intézményekben. MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

Tizenhárom éves a fiú, testalkata azonban nyolc év körüli gyereké. Súlyosan alultáplált, nélkülöz, ahogy nélkülözött anyja és nagyanyja is. Rendkívüli szegénységben él a testvéreivel.

Édesanyja a legkisebbel van otthon, apja börtönben. Hogy mégis legyen némi pénzük, legidősebb nővére (aki még nem nagykorú) közmunkásként dolgozik, s következésképp az iskolából is kimarad. Amit így megkeres, szinte semmire sem elég – jó, ha ételt tudnak belőle venni, ám meleg ruhát már nem, sokszor fűteni sincs miből. Ha a gyerekek betegek, gyógyszerre sokszor nem telik.

Az eset nem egyedi, Magyarországon 420 ezer gyermek él szegénységben.

A családok pedig nemcsak az élelem hiánya miatt szenvednek, hanem az orvosi ellátáshoz és a gyógyszerhez való hozzájutás is komoly gondot jelent számukra, Bass László szegénységkutató szerint. Ha pedig gyógyszerre nincs pénz, természetesen a rendszeres egyéb egészségügyi vizsgálatokra sem: így nagyon sok gyerekről csak túl későn derül ki, hogy rossz a szeme. Emiatt lemarad a tanulmányaiban, nem tudja követni társait, továbbtanulására pedig szinte borítékoltan nincs esély. Így pedig a szegénységből sem tud kitörni – ördögi kör.

Több tízezer gyerek látása gyakorlatilag anyagi okok miatt romlik meg. Hiszen nemcsak szemüveg kell, de a vizsgálatok is elengedhetetlenek ahhoz, hogy a látáskorrekció valóban javítson a gyerekek életminőségén.

A gond ugyanis e téren is nagy: még ha támogatással és gondos spórolással a szülő meg is tudja vásárolni a szemüveget, a vizsgálatra sokszor nincs lehetőség. Például, mert nincs szakember a környéken, az utazás pedig sokba kerül.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány a Magyar Látszerész Szövetséghez fordult segítségért, akik vállalták: ezer gyermeknek ingyenesen készítenek szemüveget. Ehhez azonban a társadalom segítségét és összefogását kérik: egyelőre száz gyermek szemüvegének elkészítésére van keret, a többi 900 kicsi szemüvegéhez még pénzre van szükség. Király Gábor, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke szerint a Szegények Patikája program kiterjesztése (amibe a rászoruló gyerekek szemüvegeinek elkészítése is beletartozik) és éves költségvetése körülbelül 20 millió forintba kerül majd. Ezért várják mindazon magánemberek, cégek felajánlásait, illetve adójának egy százalékát, akik úgy érzik, a gyermekek egészségének védelme közös ügy.

 

A Gyermekétkeztetési Alapítvány a Szegények Patikája elnevezésű program céljául tűzte ki, hogy a legszegényebb térségekben élő gyerekek számára is elérhetővé tegye az orvosi ellátást, illetve a gyógyszerek kiváltását. A program immár több mint tíz éve él: 2005-ben, tíz pályázó faluban indult, havi 100 ezer forintos támogatással. 2016-ban már 30 faluban, 1000 gyerek ellátását szeretnék megoldani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek