Harper Lee halálhíre a címlapokon - Elhunyt az író, akit a 'Ne bántsátok a feketerigót!' azonnal a legnagyobak közé emelt

A múlt év végén adta ki a Geopen Kiadó magyarul is Harper Lee közismert művével, a "Ne bántsátok a feketerigót!" cíművel együtt az év irodalmi szenzációját, a "Go Set a Watchman" című kötetet, amely magyarul "Menj, állíts őrt" címmel olvasható.

Ország-világMunkatársunktól2016. 02. 19. péntek2016. 02. 19.

Kép: Original caption: 1962- Actor Gregory Peck and novelist Harper Lee on the set of the Universal Pictures release To Kill A Mockingbird, in which Peck plays the hero. Miss Lee is the Pulitzer Prize winning author of the book To Kill A Mockingbird., Image: 317965, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Gregory Peck and Harper Lee on Set of To Kill a Mockingbird
Original caption: 1962- Actor Gregory Peck and novelist Harper Lee on the set of the Universal Pictures release To Kill A Mockingbird, in which Peck plays the hero. Miss Lee is the Pulitzer Prize winning author of the book To Kill A Mockingbird., Image: 317965, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

2016. február 19-én sajnos a szerző halálhírét kell továbbítanunk.

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Harper Lee amerikai író, a Ne bántsátok a feketerigót! című Pulitzer-díjas regény szerzője – közölte pénteken kiadója, a HarperCollins.

Pulitzer-díjas művét a modern amerikai irodalom egyik legfontosabb műveként tartják számon. A Ne bántsátok a feketerigót! 1960 júliusában jelent meg először, és világszerte több mint 40 millió példányban kelt el.
1962-ben azonos címmel film készült belőle, a főszerepet – egy fehér nő megerőszakolásával vádolt fekete férfi védőügyvédjét – Gregory Peck alakította. A film a maga idejében tarolt az Oscar-díjak odaítélése alkalmával.

A visszavonultan élő írónő sokáig elveszettnek hitte a világhírű történet előtt keletkezett másik kéziratát, amely a regény-időben húsz évvel később, az ötvenes években játszódik ugyanazon a helyszínen, a még életben lévő szereplőkkel.

A kézirat előkerülése irodalmi szenzációnak számít. Tavaly júliusban jelent meg angolul ez a Harper Lee-kötet, a Go Set a Watchman – magyarul pedig már az év második felében kiadta a geopen, "Menj,állíts őrt" címmel.
A könyv 1,6 millió eladott példánnyal a legkelendőbb kötet volt tavaly az Egyesült Államokban.

(Forrás: Geomédia/Librarius.hu/MTI)

Ezek is érdekelhetnek