Jódos, kénes, brómos vagy paraffinos gyógyvizet válasszunk? Barátunk a felhajtóerő

„A GYÓGYFÜRDŐK afféle nedves kolostorok, ahol zavartalanul átadhatod tested és lelked a józan és méltányos pihenésnek” – írja a fürdőzésről Márai Sándor. Ám nemcsak a pihenés, hanem a gyógyulás szentélyei is a fürdők: a gyógyhatású vizek az ízületi panaszokat is enyhítik.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 02. 10. szerda2016. 02. 10.
Jódos, kénes, brómos vagy paraffinos gyógyvizet válasszunk? Barátunk a felhajtóerő

Magyarország különböző pontjain 135 gyógyhatású víz tör fel, melyek számos jótékony hatással bírnak szervezetünkre. Közülük is az egyik legkedvezőbb a fizikai tanulmányainkból jól ismert felhajtóerő, minek köszönhetően a vízben könnyűnek, szinte súlytalannak érezzük magunkat. Ha derékig merészkedünk bele, a testsúlyunk felét, míg ha nyakig merülünk, a 90 százalékát elveszítjük. A vízben szinte fájdalommentesen mozgathatjuk át testrészeinket, nem kell attól félnünk, hogy elesünk vagy hogy túlerőltetjük magunkat. Jól tesszük, ha nemcsak üldögélünk, hanem a gyógytornász által javasolt gyakorlatokat is elvégezzük a medencében.

A vízben lévő ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódva és a párával belélegezve is támogatják a gyógyulást. A kellemes, 38-39 fokos termálvízben enyhül a fájdalom.

A túl meleg gyógyvíz azonban a gyulladt ízületek állapotán inkább ront. Meszesedés, porckopás esetén is válasszuk inkább a hűvösebb gyógyvizes medencéket. A fürdőkúra előtt kérjük ki orvosunk tanácsát, és pontosan tartsuk is be az utasításokat: általában 20-30 percig ajánlatos a gyógyvizekben tartózkodni. Az ötödik-hatodik kezelés után jelentkezhet az úgynevezett „fürdőreakció”, ami fáradékonysággal jár, átmenetileg fokozódhatnak az ízületi panaszok, ezek azonban a kúra folytatásával elmúlnak. A gyógyvizes és a balneoterápiás kezelések elsősorban a közepesen súlyos ízületi panaszok esetén hatékonyak. A krónikus fájdalmakkal bajlódóknak sokat segítenek a vény nélkül kapható, glükózamint és kondroitint tartalmazó porcépítő készítmények is. De sem a gyógyfürdők, sem a tabletták nem helyettesítik az orvosi kezeléseket és a szakember irányításával végzett gyógytornát.


MIKOR NEM SZABAD?
Bizonyos betegségek esetén veszélyes lehet a meleg gyógyvizek alkalmazása. Ilyenek például:
- egyes szív- és érrendszeri megbetegedések
- súlyos
visszeresség
- kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés és
magas vérnyomás
- gyulladt ízületek
- friss bőrsérülések,
nyílt sebek
- gyulladásos kórképek (pl. mandulagyulladás,
láz, influenza,
- gyomor- vagy bélhurut
- egyes daganatos megbetegedések
- 14 év alatti életkor
- várandósság


MELYIKET VÁLASSZAM?
Jódos gyógyvíz. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és keringésjavító hatásáról is ismert a jód, ezért kifejezetten jó lehet ízületi gyulladás kezelésére. Könnyen bejut a szervezetbe a bőrön át és belélegezve is.
Brómos gyógyvíz. A magas jódtartalmú vizeknek általában magas a brómtartalma is. Utóbbi főként idegnyugtató és stresszoldó hatása miatt hasznos.
Kénes gyógyvíz. Szinte minden mozgásszervi betegségben csökken az ízületek kéntartalma, a kéntartalmú gyógyvizek éppen ezért a porcok épüléséhez járulhatnak hozzá. A kénes gyógyvizek hatékonyak a mozgásszervi és reumás betegségek, valamint a nőgyógyászati gyulladások kezelésében is.
Paraffinos gyógyvíz. Leggyakrabban bőrápoló szerként használják a paraffint, ám kevésbé ismert, hogy néhány termálfürdő vizében is megtalálható, így bőr-, valamint ízületi problémák kezelésére is alkalmas.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek