Kapás van! Cseresznyére cuppan a domi

Húsz-harminc éve a horgász csak leugrott a Kis-Dunára vagy a Tiszára, és biztosan megfogta a vacsorára vagy a másnapi ebédre valót. Mára elmúlt ez a jó világ; egyre több pecás egyre gyakrabban tér haza lelombozva, üres szákkal, és fogadja meg, hogy jövőre nem váltja ki az engedélyt.

Ország-világValló László2016. 02. 23. kedd2016. 02. 23.
Kapás van! Cseresznyére cuppan a domi

Az a körülmény, hogy az év elejétől tilos halászni a természetes vizekben, megnövelheti a fogás esélyét a horgászok számára. De ahhoz, hogy több hal legyen a folyókban és a természetes tavakban, elengedhetetlen a vízi környezet minőségének javítása is, olyan élettér megteremtése, ahol a vizek lakói jólétben élnek és szaporodnak.

Kapás van! című sorozatunkat ez új remények jegyében indítjuk, bemutatva a legfontosabb halfajainkat és horgászatukat. Mert a horgászat napjainkban szinte tudomány; olyan gazdag eszközökben, módszerekben és egyéni fogási trükkökben, hogy már-már diplomát lehetne adni belőle…

Egyik legkedveltebb halunkat, a domolykót azért vesszük előre, mert akár most is horgászható. Állománya csak részben vermel, az éberek, ha kisebb étvággyal, de télen is táplálkoznak. Kifogása komoly kihívás, mivel amellett, hogy falánk, fürge, ügyes és óvatos is (különösen az idősebb példányok).

Főként a hegy- és dombvidéki folyók lakója, de síkvidéki áramló vizekben is megtalálhatjuk.

Szép, áramvonalas testalkatú, a pontyfélékhez tartozik, s mint ilyen, növényi részeket, rovarokat, férgeket, rákokat fogyaszt. A domolykó mindenre fölfigyel, ami a vízbe hull (megfogásához e tulajdonságát ki is használhatjuk). A cserebogárrajzás vagy a cseresznyeérés ideje különösen is jó alkalom a zsákmányolására. Úszós horgászatánál ilyenkor hagyjuk el a súlyt, tűzzük föl a cserebogarat vagy a cseresznyét a horogra, és ejtsük be a „domi” föltételezett tartózkodási helyére. Halunk horgászati értékét jelentősen növeli, hogy legyezve (műléggyel) is kitűnően fogható, így sokan egyfajta pisztrángpótlóként tekintenek rá (minthogy hazánk igen szűkében van a pisztrángos vizeknek).

A domolykó átlagos testhossza 20-30 centi, a kifogható mérete minimum 25 centi. Ívási ideje (azaz tilalmi ideje) április 15-től május utolsó napjáig tart. Eddigi legnagyobb kifogott példánya 6,25 kilós, amely 1987-ben, a Duna gönyűi szakaszán akadt horogra.

Ezek is érdekelhetnek