Kik nyernek a benzináron?

BÁR A HÉTEN NEM VÁRHATÓ, hogy tovább csökkenjenek a hazai kutak benzinárai, a legolcsóbb töltőállomáson így is már csak 280 forintot kell fizetni a 95-ös üzemanyag literéért. Mielőtt legyintenénk a hírre, érdemes átgondolni, hogy milyen előnyökkel jár és kik a nyertesei a globális piacon tapasztalható általános energiahordozóár-esésnek.

Ország-világSoós Róbert2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Kik nyernek a benzináron?

Mivel Magyarországon kicsivel több mint hárommillió személygépkocsi van forgalomban – a KSH adatai szerint –, nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy a gépjármű-tulajdonosok az első számú nyertesei az árcsökkenésnek. 

Mivel a tankolás a havi jövedelem stabil hányadát viszi el, a legtöbb autós zsebében több pénz marad. Mennyivel? A két évvel ezelőtti 420 forintos benzinárakhoz képest legalább száz forinttal literenként, ami egy 50 literes teli tankolásnál mindjárt ötezer forintos spórolás. Nemzetgazdasági távlatból vizsgálva egyértelműen a szállítmányozó, fuvarozó cégek húzzák a legtöbb hasznot az alacsonyabb üzemanyagárakból, talán nem véletlen, hogy a nemzetközi szinten is jegyzett, 1948 óta fuvarozó Waberer’s tőzsdére lépést tervez a növekedési szándékainak táplálására. 

Megemlíthetjük még a tömegközlekedési vállalatokat, taxitársaságokat és a légi közlekedést annak szemléltetésére, hogy változó úton-módon és változó mértékben, de minden magyar lakost érint az üzemanyagárak kedvező irányú változása. 

A folyamat a globális gazdasági növekedés lassulása és az olajpiaci túlkínálat miatt tartósan fennmaradhat, a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb véleménye alapján is. Az összképet már csak az ronthatná el, ha a forint jelentősen gyengülne a dollárral szemben, vagy maga a kormányzat döntene úgy, hogy a jelenleg fix 120 forintos literenkénti jövedéki adót megemelné a benzin esetében. 

A jelentős forintgyengülés lehetősége devizapiaci szakértők szerint most kisebb, főleg, hogy a magyar államadósság besorolása kedvezőbb elbírálás alá eshet a nagy nemzetközi hitelminősítőknél; a kormányzat adóemelési szándékai már ennél bizonytalanabbak. 

Összességében a jelenlegi világpiaci trendek és hazánk fizetőeszközének alakulása alapján tartósan alacsony árak mellett tankolhatunk még egy darabig. Így legalább talán ismét fellendülhet a nagy európai családi körutazások hagyománya. 


Munkatársunk, Soós Róbert a GeoPro munkatársa
www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek