Lázár János sürgeti a leépítést - Minden hatodik megy

Lassú, körülményes, nehézkes – ezzel a pár szóval lehet körülírni a magyarországi ügyintézést. Nem csak az állampolgárok, Lázár János miniszter is így tartja. Ő ennek egyszerűsítése érdekében magyarázza a közszférában dolgozók leépítését. Nyárig a kormányhivatali dolgozók közül minden hatodikat elküldhetik.

Ország-világHardi Judit2016. 02. 12. péntek2016. 02. 12.

Kép: Kaposvár, 2015. január 30. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (k), mögötte Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (j) és Szita Károly, Kaposvár polgármester (elöl háttal) a Somogy Megyei Kormányhivatalban megnyíló új kormányablak átadásán Kaposváron 2015. január 30-án. A kaposvárival együtt 26 új kormányablak nyílt meg ezen a napon, így az országban összesen száz kormányablakban intézhetik ügyeiket az állampolgárok. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

Kovács Zoltán; Lázár János; Szita Károly
Kaposvár, 2015. január 30. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (k), mögötte Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (j) és Szita Károly, Kaposvár polgármester (elöl háttal) a Somogy Megyei Kormányhivatalban megnyíló új kormányablak átadásán Kaposváron 2015. január 30-án. A kaposvárival együtt 26 új kormányablak nyílt meg ezen a napon, így az országban összesen száz kormányablakban intézhetik ügyeiket az állampolgárok. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György

Túl sokan, csaknem egymillióan dolgoznak a közszférában jelenleg Magyarországon. Ez a dolgozók mintegy 20 százaléka, míg Ausztriában és Németországban 10, Szlovákiában pedig 13 százalék ez az arány. „Az állam a mi szolgánk, és ne mi legyünk az állam rabszolgái!” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár nagyon sürgetné a bürokráciacsökkentést, mert – mint azt egy interjúban kifejtette – az a cél, hogy átlátható és egyszerű legyen az állam irányítása. Szerinte az „elhízott” állam az oka annak, hogy versenyképességben alulmaradunk a többi országgal szemben.

Az év végéig hatezerrel csökkenne a járási és kormányzati hivatalokban dolgozók száma. Ösztönöznék is a kormányhivatalban dolgozókat, méghozzá nem is akárhogy: aki július 1-je és 2017. január 1-je között önként felmondja állását, az a végkielégítésénél magasabb összeget kaphat. Akár 5–10 millió forintot – de csak akkor, ha vállalja, tíz éven belül nem helyezkedik el önkormányzati vagy más állami cégnél. Lázár azt ígérte, az önkéntes kilépési program részeként újraindul a Karrierhíd program. Ezzel arra ösztönöznék a munkaadókat, vegyenek fel korábban állami munkatársként dolgozó szakembert, bizonyos támogatásért cserébe.

A kilépők után megmaradt pénzt a rendszerben tartanák, és az ott maradók bérét emelnék 50 százalékkal.

Nem dönthetnek viszont maradásról vagy távozásról a nyugdíjkorhatárt elérő alkalmazottak: nekik mindenképpen menniük kell, helyükre pedig nem vesznek fel senkit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek