Magyar beteg menekül

Orvosok híján egyre több magyar beteg választja a külföldi orvosi kezelést. Azok, akik nem szeretnék, hogy az államhatárok szabjanak gátat a gyógyulásuknak, saját maguk is finanszírozhatják gyógykezelésüket és köthetnek külföldön érvényesíthető egészségbiztosítást.

Ország-világMunkatársunktól2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Magyar beteg menekül

A három kontinensen és 70 országban jelen levő Best Doctors nemzetközi egészségügyi szolgáltató hálózata mintegy 53 ezer orvos-specialistából áll. A szolgáltatás keretében leggyakoribb a rákos megbetegedések felülvizsgálata és kezelése, amelyet az idegsebészeti beavatkozások követnek.

Nem kellene ilyen helyzetben lennünk, hiszen orvosképzés tekintetében a világ vezető országai közé tartozunk. Hazánkban minden százezer lakosra jut 15 diplomát szerző doktor, míg ez a szám például Svédországban épphogy eléri a 10 főt. De a praktizáló orvosok tekintetében más a helyzet: míg Svédországban négy, hazánkban három orvos jut ezer lakosra. Ennek oka közismert, a magyar orvosok és egészségügyi dolgozók kivándorlása: 2010 és 2014 között tízezer egészségügyi dolgozó, köztük ötezer orvos hagyta el az országot – derült ki a CIG Pannónia hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzéséből.


Sok nehézséget okoz az is, hogy kevés a diagnosztikai eszköz. Világviszonylatban hazánkban az egyik legkevesebb az egy főre jutó CT-berendezések száma, egymillió lakosra mindössze 8 készülék jut. Izlandon ez a szám eléri a 40-et.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek