Medvemájat soha!

Sokak által kedvelt étel a csirke-, a borjúvagy a sertésmáj. Amellett, hogy jó ízű, sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek A-vitamin-forrás. Az A-vitamin zsírban oldódik, és nélkülözhetetlen többek között a látás épségének fenntartásához.

Ország-világUjlaki Ágnes2016. 02. 18. csütörtök2016. 02. 18.
Medvemájat soha!

A legtöbb A-vitamint meglepő módon a jegesmedve mája tartalmazza – mégsem érdemes fogyasztani belőle, ha egészségesek szeretnénk maradni.

Egy felnőtt szervezete maximum napi 3 milligrammnyi (ezred grammnyi) A-vitamint visel el, e felett mérgezéses tünetek lépnek fel. A jegesmedve mája grammonként 7,2–10,5 milligramm retinolt (az A-vitamin egyik formája) tartalmaz, ami főként az elfogyasztott fókákból származik (ők pedig a tengeri algából szerzik be az extrém mennyiségű vitamint). Nagyon súlyos A-vitamin-túladagolás esetén komoly májkárosodás léphet fel, melyet kóma, majd halál követhet. Úgyhogy bármennyire is szeretjük a májat, a jegesmedve májáról inkább mondjunk le.

Talán nem is esik nehezünkre!

Ezek is érdekelhetnek