Megtorpant a bikapiac

NEM FOG ARANYON A ROZSDA – tartja a magyar közmondás. Szó szerint igaz is, átvitt értelemben azonban vannak időszakok, amikor mégsem tűnik olyan erősnek a fénye.

Ország-világSoós Róbert2016. 02. 19. péntek2016. 02. 19.

Kép: An employee arranges one kilogram gold bars for a photograph at the YLG Bullion International Co. headquarters in Bangkok, Thailand, on Wednesday, Jan. 13, 2016. Thailand's biggest buyer of gold will boost purchases by about 25 percent to 160 tons this year, said chief executive officer Pawan Nawawattanasub. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg via Getty Images, Fotó: Bloomberg

YLG Bullion International Co. Chief Executive Officer Pawan Nawawattanasub Interview And General Images Of Bullion
An employee arranges one kilogram gold bars for a photograph at the YLG Bullion International Co. headquarters in Bangkok, Thailand, on Wednesday, Jan. 13, 2016. Thailand's biggest buyer of gold will boost purchases by about 25 percent to 160 tons this year, said chief executive officer Pawan Nawawattanasub. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg

Visszakanyarodhatnánk egészen 1971-ig, amikor Nixon elnök gyakorlatilag megszüntette az aranystandard rendszerét, aminek következményeként a világ devizái mögötti aranytartalékok szerepe jelentősen lecsökkent, a világpiacon mégis emelkedett az árfolyam.

Felidézhetjük a két évvel ezelőtti svájci népszavazás eredményét is, ahol a lakosok nagy többsége nemmel szavazott arra a felvetésre, hogy a svájci jegybank legalább 20 százalékra növelje aranyban tartott tartalékait, de a rozsda itt sem fogott, sőt rövid távon aranyáremelkedés követte a svájci nép elutasító szavazatát.

Az igazság az, hogy a világ jegybankjai még mindig jelentős aranykészlet birtokosai. Kiemelt helyen az USA szerepel több mint nyolcezer tonnával, a német Bundesbank követi több mint háromezer tonnával. Ezen jegybanki tartalékok mértéke ráadásul viszonylag stabil, mint ahogyan fizikai kereslet is, melyet elsősorban az ékszeripar és a befektetési arany piaca támaszt.

Mégis adódik a kérdés: miért ereszkedik 2012 nyara óta az arany árfolyama? Majd a következő: érdemes-e már venni?

Az első kérdésre könnyebb válaszolni, hiszen az arany ereszkedésének hátterében elsősorban a spekuláns befektetők távozása áll, akik infláció hiányában és alacsony kamatkörnyezet mellett a tőzsdén jegyzett aranylapokból más alapokba tették át pénzüket. Továbbra is alacsony az infláció mértéke, globális viszonylatban nem jelent gondot a papírpénz elértéktelenedése, ezért felesleges aranyba menekülni.

Részint a fenti ok-okozati összefüggésekből ered, hogy jelentősebb inflációs nyomás és a spekulatív tőke aranyalapokba való visszatérése nélkül nem lesz új bikapiaca az aranynak. Az idei év eleje óta azonban óvatos fokozatba kapcsoltak a részvénypiacok, elég törékeny a befektetői hangulat és magasak a piaci kockázati szintek. Éppen ezért nem tette rosszul, aki év elején vásárolt a nemesfémből.

Érdeklődők számára érdemes megjegyezni, hogy egy uncia, azaz kicsivel több mint 31 gramm arany ára 1200 dollár (kb. 336 000 forint) környékén mozog. Az „akciós áron eladó” táblákat ezért lassan már le lehet venni az ékszerüzletek kirakatairól.


Szerzőnk, Soós Róbert a GeoPro munkatársa
www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek